Infectieziekte mazelen wordt in de gaten gehouden

Mazelen doet zich nog voor in de regio. In de VS zijn er al 700 gevallen vastgesteld. Ook heeft een geval van het virus zich voorgespeelt op een cruisechip. Het cruiseschip ligt in de haven van het Caribische eiland Saint Lucia met in totaal 300 passagiers. Dit schip werd onder quarantaine geplaatst nadat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen kreeg. De vrouw bij wie de ziekte werd geconstateerd, is geïsoleerd en zou stabiel zijn. Hoewel er niemand van het schip af mag, kunnen de autoriteiten van het eiland de bemanning niet verbieden uit te varen. Om de besmetting op het schip, en Saint Lucia, binnen de perken te houden, wordt er hierbij samengewerkt met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho).
In Suriname zijn er tot nu toe geen gevallen van deze ziekte, meldt een arts van Curamed Medical Centre, Amar Ramadhin, tijdens een gesprek aan Dagblad Suriname. “De infectieziekte wordt in de gaten gehouden. De dekkingsgraad moet zo hoog mogelijk gehouden worden”, zegt Ramadhin. “Er zijn nog mensen die tegen vaccinatie zijn, maar het vaccineren beschermt tegen bepaalde ziektes, onder andere mazelen, rodehond en tetanus. Juist de mensen die ertegen zijn, zijn gevoelig en kunnen bepaalde ziekten oplopen. Een vaccin zorgt ervoor dat bepaalde ziekten zich niet voordoen. Er moet nog extra opgelet worden op deze groepen”, geeft de arts aan. “Ook moet het vaccinatieboekje in de gaten gehouden worden. Als men vergeten is een vaccin te nemen, moet dat zo snel mogelijk aangegeven worden aan de huisarts”, stelt Ramadhin. “Het is een van de meest besmettelijke ziekten die voornamelijk kinderen treft en door contact met lichaamsvloeistoffen wordt overgebracht. Dus houdt de omgeving zo hygiënisch mogelijk.”
Ramadhin adviseert personen die niet gevaccineerd zijn dat zo snel mogelijk te doen en als er symptomen van mazelen voorkomen in de omgeving dat zo snel mogelijk door te geven. Ook doet de arts een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid en het BOG om de instroom van buitenlanders alsook Surinamers in de gaten te houden. “De ziekte kan ook via druppelinfectie, dus hoesten en niezen, worden overgebracht. Niet een ieder hoeft ondervraagd te worden, maar zodra er symptomen van de ziekte voorkomen, moet er extra worden opgelet. Zo zijn wij extra alert”, aldus de arts.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: