Studenten PhD-school krijgen gevoel van ongeloofwaardigheid

De PhD School zou in eerste instantie in de maand februari moeten starten met een nieuwe module over Logica, Argumentatie en het maken van research modellen. Dat ging niet door en aan de hieraan deelnemende studenten werd toen meegedeeld dat de doorstart in maart 2019 zou plaatsvinden. Inmiddels zijn wij al in de maand april en nog steeds is er geen start geweest. Het blijkt dat de universiteit nog steeds niet zo ver is om de studenten met zekerheid te antwoorden wanneer zij wederom mogen beginnen met de colleges.
Er moet administratief nog veel gebeuren om de PhD-school een doorstart te geven. Bij de opstart in 2019 waren vele formaliteiten nog niet in orde waardoor personen in opspraak zijn geraakt. Het werd zo erg dat de directeur van het Institute for Graduate Studies and Research buiten functie werd gesteld en de voorzitter van het universiteitsbestuur werd ontslagen.
Het in orde krijgen van de formaliteiten blijkt ook een probleem te zijn. De verantwoordelijkheid rond het finaliseren van de formaliteiten zou in beginsel liggen bij de PhD board. Echter hebben alle leden van de PhD board na al de perikelen rond de mogelijke financiële misstanden aangaande de PhD school, hun functies neergelegd. De belangrijkste trekker dan de PhD school, Martin Schalkwijk, is ook gestopt met zijn diensten aan de Universiteit. “Net als bij elke opleiding moeten de procedures in place zijn. Echter is zulks momenteel niet het geval. Maar niemand werpt zich op om dit in orde te maken”, stelt een bezorgde student.
De studenten hebben voor een kwartaal al voldaan aan hun financiële verplichtingen. Daarvoor hebben zij ook een kwartaal colleges gevolgd. ‘Ongeloofwaardigheid’ is het gevoel dat de studenten nu bekruipt rond het functioneren van de PhD-school. Er is vaker de garantie gegeven dat de PhD school zal herstarten. Echter is alles tot nu toe een zinloze belofte gebleken. De studenten geloven wel dat het eens van de grond zal komen. Maar enige zekerheid wanneer dat zal gebeuren is er niet.
Het dagelijks bestuur vroeg de studenten onlangs nog om wat meer geduld te betrachten, tot 15 april, want dan zouden degesprekken rond de doorstart afgerond zijn.
Het belangrijke waar de studenten nu naar uitkijken is dat de kwaliteit van dit promotietraject gewaarborgd wordt. De kwaliteit was eerder niet gewaarborgd, maar vele studenten namen mogelijk genoegen mee dat een behoorlijk aantal professoren aan dit promotietraject meededen. Nu die professoren zijn weggevallen, willen de studenten wel duidelijkheid hebben over hoe de universiteit de kwaliteit van de opleiding zal waarborgen.
Uiterlijk 1 maart moesten de activiteiten van de PhD-school weer opstarten. Er was ook al gewerkt aan een terms of reference waarin de taken en bevoegdheden van de board en het coördinatieteam in detail waren uitgewerkt. Hier was ook de voorzitter van het universiteitsbestuur bij betrokken.
De opstopping in het onderwijsproces komt vanwege de vermenging in de financiële sfeer, binnen de PhD-board en het management van het Institute for Graduate Studsies and Research (IGSR); toen begonnen zaken mis te gaan. We zijn nu enige maanden verder, echter is hiertoe het bewijs nog niet geleverd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: