Karta-Bink: “Participatie van vrouwen vergt veel communicatie en ondersteuning”

Balance for better, is het internationale thema in verband met Woman’s Day. Wereldwijd is er aandacht voor de versterking van de positie van de vrouw. Echter, heeft dit in Suriname ondertussen de vruchten afgeworpen? In gesprek met Dagblad Suriname gaat de volksvertegenwoordiger Ingrid Karta-Bink (PL) in op deze vraag. Zij is van mening dat de Surinaamse samenleving zich nog aan het concept van ‘de man is de baas’ heeft vastgehouden, waardoor vrouwen überhaupt beknot worden om een prominente positie in te nemen in de maatschappij.
“Niet zomaar zegt men dat het een mannenwereld is. Vanaf de opvoeding wordt er bij mannen meer moed/durf bijgebracht, waardoor ze die kwaliteiten kunnen expanderen om hoge functies te bekleden. Aan de vrouw wordt geleerd dat zij zorg moet dragen voor de huishouding en kinderen. Maar deze situatie is anno 2019 veranderd; de vrouw eist ook haar plek op.” Karta-Bink merkt op dat er bij vrouwen desalniettemin barrières worden opgeworpen om in de voorlinie te staan. Zij beklemtoont dat vrouwen hierdoor niet ontmoedigd moeten raken. “Als je een bijdrage wil leveren aan de politiek/maatschappij moet je doorzettingsvermogen hebben. Samen met de man kan de vrouw betere resultaten boeken.”
Daarbij is wel van belang dat de familie/het gezin ondersteunend optreedt. Vooral onder de huidige financieel-economische crisis in Suriname is het onvermijdbaar dat vrouwen ook de rol van kostwinner vervullen. Karta-Bink voert aan dat de participatie van vrouwen in de Surinaamse politieke nog niet is wat het wezen moet. Uit de 17 ministers zijn er slechts 4 die vrouwen, en wel op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Sport- en Jeugdzaken, Buitenlandse Zaken (Buza) en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). “Ook bij de voorgaande regeringen stonden mannen in de voorlinie; de bijdrage van de vrouw moet verhoogd worden.”
In de optiek van Karta-Bink is onvoldoende ondersteuning aan vrouwen de reden dat zij niet happig zijn om op maatschappelijk vlak hun participatie te verlenen. “In de politieke wereld krijgt de vrouw wel de kans om zich te profileren, maar ze grijpen die kans niet om problemen binnen hun gezin te voorkomen.” Communicatie en ondersteuning zijn derhalve de sleutelwoorden om vrouwen te helpen op weg naar het ladder van succes. “Uma, yu na wang djadja uma. Yu teki a marteling fu ala sey, fu opo yu ede hey. Maar mi beloof yu, a te-tey ey doro a einde fu tjari tjintji kon, unu kang tjari a tjintji kon! No las bribi ini yu srefi. Yu na a lespiki, dja dja uma”, aldus de boodschap van Karta-Bink.
KSR

error: Kopiëren mag niet!