Staatsolie helpt Medische Wetenschappelijke Instituut

Donderdag was een heel bijzondere dag voor het Medische Wetenschappelijke Instituut (MWI). Het MWI kreeg op deze heugelijke dag een incubator gedoneerd door de Staatsolie Foundation for Community Development. De incubator wordt gebruik voor het onderzoeken van chromosomen. Een chromosoom is een drager van een deel van het erfelijk materiaal (DNA) van een organisme. Gewoonlijk heeft een mens 46 chromosomen (m.u.v. de geslachtscellen). Door middel van een presentatie werd aangegeven dat de incubator een belangrijke rol speelt. Het onderzoeken van chromosomen gebeurt op twee manieren; voor de geboorte van een kind (prenataal) en na de geboorte (postnataal). De incubator heeft een belangrijke rol bij het eerste onderzoek dus vóór de geboorte van het kind. Hierbij wordt er vruchtwater genomen en in het lab onderzocht. Daar worden de cellen bijeen gebracht en daarna wordt het in de incubator gekweekt voor gemiddeld twee weken of meer.
De directrice van het MWI, Betty Sabajo-Cederboom, gaf tijdens haar presentatie aan dat het MWI de enige plaats is waar zo een onderzoek gedaan kan worden in Suriname. Zes maanden geleden werden verzoeken gestuurd naar verschillende instanties omtrent het doneren van een incubator en Staatsolie Foundation for Community Development gaf als eerst gehoor gaf het hoofd van de afdeling Celbiologie van het lab, S. Van Dijk, te kennen.
De incubator werd in januari aangeleverd, maar door de installatie heeft de officiële overdracht gisteren plaatsgevonden. Sabajo-Cederboom is heel blij met de donatie. “Vandaag is voor ons een feestdag, omdat Staatsolie Foundation for Community Development een 100% Medische Wetenschappelijke Instituut helpt.” Ook werd er door de directrice aangegeven dat er nog heel wat gedaan moet worden omtrent de vervanging van bepaalde apparatuur en renovatie van het gebouw. “We kunnen de kosten van de testen niet verhogen om het daaruit te halen, maar door samenwerking en ondersteuning kunnen we dit wel bereiken.” De vertegenwoordiger van de Staatsolie Foundation for Community Development, Wim Dwarkasingh, gaf op zijn beurt aan dat de stichting heel blij is om te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!