BvL-voorzitter: “Ik weet niet waarom deze minister vakbondsonvriendelijk is”

“Het is een aanwinst, de studentenflats zijn er. Maar niet dat dat op dit moment prioriteit geniet. Mensen mogen hun inzichten hebben, dat mag, dat kan. Wij moeten wel in kaart kunnen brengen wat prioriteit geniet. Het moment is belangrijk. Wanneer studenten geen onderwijs genieten en docenten in actie zijn, is het meer dan logisch dat dat prioriteit geniet en niet de opening van studentenflats.” Zo reageerde Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten, op het moment van de opening van de Campus Village voor de studenten op de universiteit.
De opening van de studentenflats zou volgens Mangre op een ander moment kunnen geschieden. “Natuurlijks is dat logistisch soms een probleem, maar je moet prioriteiten in kaart kunnen brengen”, meent zij. Volgens Mangre zou dat pas getuigen van goed bestuur. Zij heeft haar misnoegen geuit over de bewindsvrouw haar uitspraken in het parlement. De minister bleek geen tijd te hebben om met de vakbond te praten over acute problemen op het onderwijsveld, maar zij was wel aanwezig bij de opening van de studentenflats.
“Mijn hart bloedt wanneer ik hoor dat studenten vanaf oktober geen les hebben gevolgd. Soms doet de minister moeilijk en zegt dat het recht op onderwijs wordt geschonden (door acties van docenten). Maar geldt dat alleen wanneer wij staken? Wanneer de schoolbussen niet rijden of wanneer de kinderen van de Veritasschool maanden niet naar school zijn geweest, is er geen haan die ernaar heeft gekraaid. Wij leggen een paar dagen het onderwijs lam en iedereen gilt moord en brand. Hoe consequent zijn wij in dit land”, stelt de voorzitter. Mangre heeft niet lang terug de hamer van de voorzitter overgenomen bij de twee vakbonden.
Het is volgens haar een gegeven dat haar kennismaking met de minister in een gespannen sfeer moest geschieden. “Ik weet niet waarom deze minister zich zo onredelijk opstelt en vakbondsonvriendelijk is. Je zou samen met de vakbond moeten kijken hoe je problemen oplost. Als wij nou van elkaar houden of niet, wij moeten het werk samen doen. Wanneer de president zegt ‘meedoen, meedenken en meebeslissen’, dan moeten wij er inhoud aan geven. Het moeten geen loze worden zijn”, aldus Mangre.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!