Gajadien: ‘Monetaire autoriteiten moeten gezamenlijke verklaring uitgeven’

De samenleving en het bedrijfsleven zijn volgens VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, niet gebaat bij geruchten over eventuele vervanging van Glenn Gersie als governor bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). In gesprek met Dagblad Suriname verduidelijkt de politicus dat de monetaire autoriteiten, in deze de minister van Financiën en de Centrale Bank-governor, juist gezamenlijk de samenleving en het bedrijfsleven zo spoedig mogelijk moeten informeren over verbeteringsmaatregelen. “De financiële situatie van het land baart een ieder nog steeds enorm veel zorgen. Wanneer gekeken wordt naar de koersontwikkeling de afgelopen maanden, merken wij een gestadige toename. Hiernaast kunnen ook de banken bijna niet meer voldoen aan cashtransfers. Alle mogelijke geruchten die zich rond doen over het vervangen van functionarissen op belangrijke financiële posities laten de zaak alleen maar verder verergeren”, benadrukt de VHP’er. Volgens de parlementariër is het storend om steeds vanuit regeringsfunctionarissen te vernemen dat het de goede kant opgaat met de economie, terwijl in de praktijk juist het tegendeel blijkt. “Dit alles is door wanbeleid van de regering waarbij wij zien dat er enorm veel geleend is en dat men zelfs nu aan de startblokken staat om nog enorme leningen aan te gaan voor infrastructurele projecten. Het ziet er niet goed uit”, aldus de politicus.
Financiële krapte Staat kan dwingen tot monetaire financiering
Gersie kreeg de leiding drie jaar terug over de moederbank. Dat was op een moment dat de Surinaamse dollar ten opzichte van de euro en de US dollar in een vrije val was terechtgekomen. Eén van zijn eerste belangrijke acties was de ondertekening van een overeenkomst tussen de bank en de minister van Financiën op 26 april 2016. Hiermee werd de monetaire financiering aan de Staat, overheidsinstanties en staatsbedrijven stopgezet. Deze overeenkomst is een van de voorwaarden die gesteld werd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de geluiden zou Sigmund Proeve, oud-directeur van DSB-bank, de opvolger kunnen zijn van Gersie. Proeve was al de eerste keus van president Desi Bouterse in 2016. Hij bedankte echter al gauw voor de invulling van deze positie, waardoor Gersie in beeld kwam. “Het is een verkiezingsjaar, maar ik hoop niet dat door deze financiële krapte de Staat wederom over zal gaan tot monetaire financiering. Ik hoop niet dat de staat vanwege hun toename van aandelen bij de Surinaamsche Bank, daar ook mutaties gaat plegen”, zegt Gajadien. Hij voegt eraan toe dat indien de Staat op dezelfde manier doorgaat met haar uitgavenpatroon, men met de financiële krapte bij de lokale banken wel al gauw geneigd zal zijn de CBvS aan te spreken voor hulp.
VSB ook bezorgd
De geruchten over de vervanging van Gersie hebben ook geleid tot grote bezorgdheid bij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Een eventuele vervanging van de huidige president van de Centrale Bank op dit moment zal volgens deze organisatie zeer ernstige consequenties met zich meebrengen voor de nog steeds zeer fragiele financieel – economische situatie in ons land. Suriname is volgens de VSB gebaat bij rust en voorspelbaarheid ten aanzien van monetair beleid. Zij hoopt dat de autoriteiten deze geruchten onmiddellijk zullen ontzenuwen.
FR

error: Kopiëren mag niet!