Feiten en fabels over voeding

Feit: veel groente eten voorkomt dat je bloedvaten dichtslibben

Mensen die veel groenten eten of tenminste de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag, hebben minder last van slagaderverkalking. De vezels die erin zitten, dragen bij aan een lagere bloeddruk en een betere insulinegevoeligheid. Een lage bloeddruk helpt schade aan de bloedvatwanden te voorkomen, legt voedseltechnoloog Ricky Stutgard uit. En een goede insulinegevoeligheid voorkomt hoge bloedglucosewaarden. Groentes zijn daarnaast rijk aan flavonoïden, die de bloedvatwanden in goede conditie houden.
Fabel: rood vlees is goed voor je hart
Wordt er te veel rood vlees gegeten, bijvoorbeeld van varkens of runderen, dan verhoog je de kans op een beroerte en waarschijnlijk ook op een hartinfarct. Het bevat naar verhouding veel verzadigd vet en verhoogt daarmee het gehalte aan LDL-cholesterol in het bloed. Veel rood vlees eten verhoogt ook de kans op diabetes. Deze aandoening gaat gepaard met hoge bloedglucose-
waarden, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte; allemaal risicofactoren voor hart- en vaatziekten. “Eet hooguit 500 gram vlees per week, kies wat vaker vis of een vegetarisch alternatief, en wissel rood vlees af met bijvoorbeeld kip”, adviseert Stutgard.
Feit noch fabel: olijfolie is gezonder dan zonnebloemolie
Zowel olijfolie als zonnebloemolie zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Die verlagen het gehalte aan LDL-cholesterol in je bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Virgin olijfolie van de eerste persing bevat daarnaast polyfenolen, die waarschijnlijk helpen om de bloedvaten soepel te houden. Zonnebloemolie bevat echter meervoudig onverzadigde vetzuren dan olijfolie (63 versus 8 gram per 100 ml). “Het is lastig te zeggen welke van de 2 nu precies gezonder is”, aldus Stutgard. Er is nog te weinig onderzoek gedaan waarin zulke oliën direct tegen elkaar worden afgezet.” Zonnebloemolie is in ieder geval wel een stuk beter voor je portemonnee.
Fabel: een koolhydraatarm dieet is goed voor je hart
Brood, graanproducten, aardappelen en rijst zijn verboden of zeer beperkt toegestaan. Vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise mogen juist wel. “Bij een koolhydraatarm dieet loop je de kans te weinig vezels en te veel verzadigde vetzuren binnen te krijgen”, benadrukt Stutgard. Terwijl vezels juist goed voor je zijn, omdat ze helpen je bloedglucose en bloeddruk laag te houden. Daarbij mis je ook allerlei andere gunstige stoffen die in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen, zoals vitamines, mineralen en polyfenolen. Koolhydraten kun je gerust blijven eten, vooral volkoren granen en zilvervliesrijst. Maar laat wit brood, snoepen en suikerhoudende dranken liever staan.
Feit: filterkoffie is goed voor je hart
Waar zouden we zijn zonder een bakje troost? En het mooie is: één tot drie koppen koffiedrinken per dag beschermt mogelijk ook tegen hart- en vaatziekten. Via welke mechanismes, dat weten onderzoekers nog niet precies. Koffie is rijk aan polyfenolen, zoals chlorogeenzuur. Die houden vermoedelijk de wanden van de bloedvaten elastisch en soepel. Kies bij voorkeur filterkoffie, benadrukt de voedseltechnoloog. In koffie bereid in een restaurant of cafeetje blijven olieachtige stofjes achter, die het gehalte aan LDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit kan leiden tot slagaderverkalking. De gunstige effecten van koffie zijn tot nu toe alleen gevonden in database-onderzoek. Een arts schrijft pas medicijnen voor bij een bloeddruk hoger dan 140/90 mm Hg. Liever een bloeddruk van 120/70 dan 130/80. Voedseltechnoloog Stutgard adviseert hooguit 6 gram zout per dag te gebruiken. “Kook zo veel mogelijk vers en vermijd zoutrijke bewerkte producten, zoals soepen en sauzen. En laat je bloeddruk regelmatig controleren.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: