Breeveld: ‘Kruistocht tegen corruptie mislukt’

Carl Breeveld
Carl Breeveld
Suriname stijgt vier plekken op Corruption Perceptions Index

Suriname is vier plekken geklommen op de Corruption Perceptions Index (CPI) lijst van Tranparency International. In 2017 stond Suriname op plek 77 en is nu op de 73ste plaats met een score van 43. De lijst bestaat uit 180 landen. DOE-assembleelid Carl Breeveld ziet deze vooruitgang als zondermeer positief. De kruistocht tegen corruptie die president Desi Bouterse bij zijn eerste inauguratie in 2010 heeft beloofd, is volgens Breeveld echter in de praktijk mislukt. “Als wij kijken naar de manier waarop de regering zaken aanpakt, lijkt het mij wel dat het een mislukte kruistocht is”, zegt de parlementariër aan Dagblad Suriname. Het assembleelid denkt dat deze ‘positieve theoretische vooruitgang’ te danken is aan het feit dat De Nationale Assemblee (DNA) in de afgelopen periode getimmerd heeft een aantal belangrijke wetsproducten. Hij noemt hieronder de Anticorruptiewet, de Wet op de Jaarrekening, de wet ‘Instituut Charter Accountants’ en binnenkort ook de Aanbestedingswet.
Corruptieaanpak moet zichtbaar zijn in praktijk
Tegelijkertijd vindt Breeveld echter dat in de praktijk de corruptieaanpak beter te zien moet zijn. “Kijk naar wat zich nu voltrekt. Denk maar aan de hele heisa rondom de zes Chinese trawlers en de vergunningen die verstrekt zouden zijn. Er zijn ook geluiden dat er dubieuze vergunningen verstrekt zijn voor industriële en medicinale hennep. Dat alles moet nog onderzocht worden en de regering moet duidelijkheid geven. We kijken ook naar het gunningsproces bij infrastructurele werken dat niet helemaal correct verloopt. Daarom zeg ik: ‘Het is mooi dat wij van 77 naar 73 zijn gegaan, maar dat is zondermeer de theoretische kant van de zaak’. De praktische kant is dat het bij de uitvoering nog niet zichtbaar is in onze samenleving”, aldus de politicus.
Staatsbesluiten Anticorruptiewet nog niet in orde
Breeveld vindt het jammer dat ondanks de aanname van de Anticorruptiewet en afkondiging daarvan in november 2017, de kracht daarvan nog steeds niet kan worden toegepast. “Helaas zijn de staatsbesluiten niet gemaakt, afgekondigd en gerealiseerd door de regering. De staatsbesluiten zijn belangrijk, omdat daarin de aanvullende besluiten zijn voor de benoeming van de Anticorruptiecommissie. Die commissie moet de klachten accepteren, aanpakken en kijken op welke manier het verder wordt afgehandeld. Deze commissie controleert ook wat de inkomsten zijn van een politicus en andere hoge ambtelijke functionarissen bij hun aantreden en weer bij hun vertrek. Dat zijn wel allemaal dingen die belangrijk zijn”, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Hij is ook voorstander van een stukje kaalpluk van personen die zich zaken hebben eigen gemaakt die nadelig zijn voor de samenleving en zondermeer geplaatst kunnen worden onder de noemer van corruptie, fraude, omkoping en andere schandalen. “Suriname is al behoorlijk benadeeld en wordt steeds verder benadeeld door personen”, aldus de politicus.
President moet zelf contact opnemen met pg
President Bouterse zei tijdens de algemene politieke beschouwingen zijn deel al te hebben gedaan voor wat betreft het aanpakken van spraakmakende corruptiezaken met het doorsturen van een aantal dossiers naar het Openbaar Ministerie. Het gaat om bedenkelijke uitgaven bij Telesur, financiële misverstanden rond de Naschoolse Opvang, onduidelijkheden rond de aankoop en verkoop van het ambassadegebouw in Parijs, de organisatie van Carifesta en onderzoek bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. Breeveld zelf heeft daarom gisteren een brief geconcipieerd, waarin hij de pg zelf vraagt naar de stand van zaken rond de onderzoeken waarover het staatshoofd het in het parlement heeft gehad. De DOE-parlementariër vindt dat het de regering als goede bestuurder ook zou sieren om zelf contact op te nemen met het OM en te informeren waarom deze onderzoeken lang op zich laten wachten. “Zeker als je aan het begin van je termijn hebt aangegeven dat je een kruistocht gaat voeren tegen corruptie. Dan zou je wel zeker goed contact moeten hebben met de instantie die dit corruptieonderzoek moeten doen. Hoe ga je dan die kruistocht voeren als je op een afstand blijft en je bent klaar? Alles wat de procureur-generaal en de rechterlijke macht doen, dat geld komt vanuit de regering. Misschien is er een tekort aan middelen of menskracht”, aldus de politicus.
Venezuela, India en Ghana scoren slechter dan Suriname
Suriname behaalde in 2015 een score van 35. Eerder was het 45 (2016) en 41 (2017). Guyana is één van de landen die vooruit is gegaan. Het land staat op plaats nummer 93 met een score 37. Jamaica, Barbados, St. Lucia, St. Vincent, Dominica en Bahamas scoren beter dan Suriname. In de Caribbean scoort Barbados het hoogst met plaats 25. Guyana en Haïti staan onder Suriname. Opvallend is wel dat de meeste landen waarmee Suriname de laatste periode de banden heeft aangescherpt, veel slechter hebben gescoord dan Suriname. Venezuela, het land van het autoritaire regime van Nicolas Maduro, komt op plaats 168 met een score van 18. Ghana, het land van de Ashanti-koning Otumfuo Osei Tutu II, scoort slechter dan Suriname en staat wel op plaats nummer 78 met een score van 41. Ook India, waarvan de president Ram Nath Kovind vorig jaar een bezoek bracht aan ons land, scoort hetzelfde als Ghana. Ook China scoort slechter dan Suriname met een plaats van 87 en een score van 39. Opvallend is dat Nederland wel in de top 10 van de minst corrupte landen voorkomt.
FR

error: Kopiëren mag niet!