Paul Somohardjo: 'Onze president is een pramisident'

Paul Somohardjo
Paul Somohardjo
Geen president maar ‘pramisident.’ Zo noemt assembleelid Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur president Desi Bouterse. In gesprek met Dagblad Suriname verduidelijkt Somohardjo dat hij deze naam voor onze president heeft uitgekozen op basis van de vele beloftes die hij heeft gemaakt en nog steeds maakt. Pramisi staat in het Sranan voor belofte. Jaar in en jaar uit worden beloftes uitgesproken door de president die maar niet worden waargemaakt.
Financiën is Leenzaken
‘De minister van Financiën moet vernoemd worden naar minister van Leenzaken.’ Somohardjo maakt zich ernstig zorgen over dat er maar leningen worden aangegaan zonder dat er adequate maatregelen worden getroffen om deze terug te betalen. ‘Ze denken niet aan terugbetalen.’ De vele leningen die worden genomen zullen als gevolg hebben dat Suriname in een afhankelijkheidspositie wordt gemanoeuvreerd.
Creatief in njang maken
Volgens de PL-leider is de regering heel creatief in het ‘njang maken’, het in stand houden van de corruptie. Waar president Bouterse vlak voor zijn aantreden in 2010 plechtig aan het volk beloofde dat hij de corruptie met wortel en tak zou uitroeien, blijkt dat hij nu ernstig verstrengeld zit in de vele wortels van corruptie. Ook het aangaan van de vele leningen zouden als kernzaak hebben ‘het maken van een njang’. Somohardjo schroomt er niet voor aan te halen dat de NDP synoniem is voor corruptie, terwijl de PL synoniem is voor sociaal. Ook blijft de PL-topper erin volharden dat zijn partij in samenwerking met andere partijen goed in staat is om de stabilisatie in toom te houden. Dit was vanaf het aantreden van deze regering in 2010 tot 2014 het geval. De PL werd in 2014 door de NDP de laan uitgestuurd en de financiële wanorde daarna. De president Bouterse introduceerde toen het woord ‘precair’ aan het volk.
Bouterse kopieert alles van Maduro
Somohardjo vind met maar sneu dat onze president de omstreden president van Venezuela als zijn voorbeeldfiguur ziet. ‘Bouterse kopieert alles van Maduro. Hopelijk wordt het parlement niet opzij gezet als in de jaren ’80.’ Ook vermeldt hij erbij dat het totaal misplaatst is van president Bouterse om achter Maduro aan te lopen. Zijn presidentschap wordt ernstig betwist door de diverse wereldorganisaties waar ook Suriname lid van is. ‘Alleen president Bouterse zit constant achter Maduro aan. Dan gaat hij de vicepresident sturen naar Venezuela om hem te feliciteren.’
Advies van oudere broer
Somohardjo die 75 jaar oud is en zich nog gezond en fit voelt, adviseert de 73-jarige president om zijn gezondheid prioriteit te stellen. ‘Is een advies van mij naar de president. Het advies van een oudere broer. Ik ben 2 jaren ouder dan hem.’ Somohardjo is zich goed ervan doordrongen dat de gezondheid van een persoon het meest kostbare goed is. ‘Je kan nog zoveel macht hebben, zo geweldig stoer doen, maar als je niet gezond bent, ben je nergens.’ Somohardjo zijn advies naar de president: ‘Je hebt toch een heel jonge vicepresident. Draag de macht over aan hem, totdat je helemaal bent opgeknapt.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!