“Troost u, je kan vluchten, maar eens pakken we je wel”

Frontfoto1Naar aanleiding van de megadrugsvangst te Nieuwe Haven op dinsdag 8 januari, waarbij 2344,50 kilogram cocaïne is gevonden, belegde de politie onder leiding van waarnemend korpschef Roberto Prade een persconferentie. Hoofdinspecteur August van Gobbel zei dat het KPS de zaak bijzonder serieus neemt en een speciaal team heeft gevormd, waarbij er dagelijks overleg is met het Openbaar Ministerie en de procureur-generaal. De hoofdinspecteur zei dat er bereidheid is om alle vragen te beantwoorden, mits het onderzoek niet in gevaar wordt gebracht.
Aanvankelijk werden na een melding 94 zakken drugs aangetroffen in een container door eenheden en de hondenbrigade. In totaal gaat het om 8 containers met Europa als bestemming.
Van de vondst werden de autoriteiten direct op de hoogte gebracht. Diezelfde avond werden opsporingsactiviteiten ontplooid, maar het resultaat was negatief. Tot nu toe zijn er in deze zaak geen aanhoudingen verricht, liet Prade weten. Een journalist wilde weten hoe het kon dat nog voordat de politie alle containers had doorzocht en de gevonden inhoud had gewogen er al berichten circuleerden op social media over de inhoud en het gewicht. Hoofdinspecteur August van Gobbel, hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit, bracht daarin helderheid door aan te geven dat er al andere eenheden ter plekke waren en dat er foto’s en schattingen werden gemaakt, die vervolgens op social media zijn verschenen. “Wij hebben daar niet zoveel moeite mee, omdat wij uiteindelijk met de originele en de juiste cijfers komen”, stelde Van Gobbel.
Welbewuste keus om geen verdachten aan te houden
Dat er nog geen verdachten zijn aangehouden, is een welbewuste keus waarover geen mededelingen konden worden gedaan. Bovendien is niet iedereen die wordt verhoord een verdachte, maakte de korpschef Prade duidelijk, die doorverwees naar het Openbaar Ministerie om bij deze instantie navraag te doen naar de gronden waarop men de verdachten aanhoudt of juist niet aanhoudt. Prade liet wel los dat meerdere verdachten in beeld zijn gebracht. Hierop gaf Van Gobbel aan dat het onderzoek bekeken vanuit een schaal van 0 tot 100 zich nu in fase 3 bevindt. “We zijn bezig de informatie te verzamelen en we zijn gestaag bezig met het onderzoek.” Van Gobbel liet weten dat terwijl de politie bezig is met het onderzoek er berichten worden gelanceerd, die niet van de politie afkomstig zijn.
‘Je bent al in het bos’
Over de naam die in de samenleving circuleert, zei Prade dat de politie niet met een naam naar buiten is getreden en dat de politie ook niet gehouden is om een naam te noemen en zal bevestigen noch ontkennen dat de naam die circuleert, overeenkomt met dat wat de politie in beeld heeft. Op een opmerking van een journalist, die wilde weten of de politie de pers met dit antwoord het bos instuurt, antwoordde Prade met: “u bent al in het bos, u bent zelf het bos ingelopen”. Prade gaf aan dat gewacht moet worden tot er aanhoudingen zijn verricht.
De korpschef liet meerdere malen doorschemeren dat zaken zorgvuldig worden voorbereid. “Je moet je huiswerk goed maken voordat je overgaat tot aanhouden van mensen, want je loopt het risico dat de persoon weer in vrijheid worden gesteld door het Openbaar Ministerie”, verduidelijkte Prade. Wat de journalisten op de persconferentie wilden weten, was dat ondanks een naam voorkomt op de uitvoeringsdocumenten, er geen aanhouding is verricht. “Daarom heet het een onderzoek”, pareerde Prade die vraag. “In het ene geval kan je direct overgaan tot aanhouding, in het andere geval hoor je de persoon eerst als getuige voordat hij verdachte wordt.”
Troost
Over het eventuele vluchtgevaar van verdachten maakt de politie zich niet druk, aangezien er met internationale instanties wordt samengewerkt. De sterke arm gaat ervan uit dat de verdachten dan via die kanalen naar Suriname kunnen worden teruggehaald voor verdere vervolging. “Troost u, je kan vluchten, maar eens pakken we je wel”, was de dubieuze geruststelling van Van Gobbel.
Grote boys
Gezien de grootte van de lading gaat de korpschef ervan uit dat het om ‘grote boys’ gaat. Prade stelde een tegenvraag waarom bepaalde mensen die normaal de pers opzoeken wanneer ladingen uit Suriname worden onderschept nu stil zijn. “Ik noem geen namen, ik heb alleen maar een gewetensvraag gesteld”, zei de korpschef. De korpschef zei verder dat het nergens ter wereld gemakkelijk is om de grote boys achter dit soort ladingen te pakken te krijgen, vandaar dat het onderzoek zorgvuldig verloopt. De korpschef zegde toe dat de pers bij de vernietiging van de 2344,50 kilogram cocaïne aanwezig zal zijn.
RB

error: Kopiëren mag niet!