Vaderschapsverlof een stap dichterbij

Vaderschapsverlof een stap  dichterbijVreedzaam: ‘Een historisch moment’

Onder veel belangstelling is De Nationale Assemblee (DNA) gisteren, de Internationale Dag van Gelijkheid op het Werk, gestart met de behandeling van de ontwerpwet houdende bepalingen met betrekking tot de bescherming van het moederschap (Wet Bescherming Moederschap). De ‘Wet Bescherming Moederschap’ moet betaald zwangerschapsverlof verplicht stellen in de private en publieke sector. Afgezien hiervan zal het ontwerp voorzieningen treffen voor de veiligheid en bescherming van de aanstaande moeder, tijdens en na de zwangerschap. Ook wordt nu eindelijk het vaderschapsverlof geregeld. Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, bestempelde deze wet als een historisch moment voor de vrouw. “Eindelijk een wet die de zwangere vrouw op de arbeidsmarkt, zowel in de private en publieke sector, een gelijke behandeling geeft”, stelde de politica tijdens de openbare commissievergadering. De parlementariër voerde aan dat er een balans moet zijn tussen het werk en het privéleven, waaronder ouderschap, persoonlijke ontwikkeling en vrijwilligerswerk. Daarvoor is het besef van werkgevers cruciaal. Werkgevers beseffen volgens haar niet voldoende dat wanneer deze balans ontbreekt, er ook negatieve gevolgen zijn voor hun ondernemingen. Los van het verlies van personeel, kost het opnieuw zoeken naar arbeidskrachten ook energie en geld. De eerste stap is daarom een goede regeling binnen de cao’s en daarnaast de ondersteuning van deze wet.
Zwangerschapsverlof en zwangerschapsbevallingsverlof
Een zwangere mag volgens artikel 2 van de wet niet gediscrimineerd of uitgesloten worden bij sollicitaties, aangaan van overeenkomsten of andere zaken. Artikel 3 regelt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof bedraagt 4 tot 6 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling, terwijl het bevallingsverlof 8 tot 10 weken duurt na de werkelijke datum van bevalling. De maximale duur van laatstgenoemde is van 12 tot 14 weken. Bij een miskraam of doodgeboren kind behoudt de werknemer volgens Vreedzaam het recht op bevallingsverlof. Ook bij adoptie van een kind, dat jonger dan een jaar is, heeft de adoptiemoeder recht op betaald verlof van 6 weken.
In totaal 11 dagen vaderschapsverlof
Artikel 4 regelt het vaderschapsverlof. Dat geldt voor mannen die met de zwangere vrouw zijn getrouwd of samenwonen. Hierbij moet de partner minimaal 6 maanden geregistreerd zijn bij de werkgever. De vader heeft recht op 1 dag verlof op de dag van de bevalling. Aansluitend hierop heeft de vader recht op nog 3 werkdagen betaald verlof. Na verloop van het bevallingsverlof van de moeder heeft de vader recht op 2 dagen. Daarna heeft de vader weer recht op 5 dagen vaderschapsverlof in de eerste 4 maanden na de bevalling. Dit laatste zal geschieden in afstemming met de werkgever. In totaal heeft de vader dan recht op 11 dagen vaderschapsverlof.
Vader kan ook in aanmerking komen voor bevallingsverlof
De vader kan volgens Vreedzaam in aanmerking komen voor het bevallingsverlof van de moeder, wanneer de moeder tijdens of na de bevalling komt te overlijden. Ook wanneer de moeder vanwege ziekte of hospitalisatie het geboren kind niet kan verzorgen.
Regelingen wet bij staatsbesluit van toepassing op landsdienaren
De commissie van rapporteurs heeft het ingediende wetsontwerp op een aantal punten gewijzigd. Zo vonden leden dat de standaarden voor vaderschapsverlof en andere bepalingen in deze wet ook voor de publieke sector zullen moeten gelden. In artikel 1 is daarom een lid 3 bijgevoegd, dat bij staatsbesluit de regelingen opgenomen in deze wet van toepassing zullen zijn op landsdienaren.
Fonds en borstvoeding
Er komt ook een fonds voor ouderschap, waarbij een solidariteitsheffing van 1% van het brutoloon zal worden ingehouden. Daarnaast zullen werkgevers volgens Vreedzaam aangemoedigd moeten worden om faciliteiten te creëren, waardoor de vrouwelijke werknemer ook borstvoeding aan haar een pasgeboren kind tijdens pauzes kan geven.
FR

error: Kopiëren mag niet!