Meer dan 300 baby’s geboren op RGD poli’s in 2018

RGD Lelydorp verwelkomt als eerst nieuwsjaar baby.2RGD Lelydorp verwelkomt als eerst nieuwsjaarsbaby

De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft op 1 januari 2019 om 01:40 uur haar nieuwjaarsbaby verwelkomd in het gezondheidscentrum te Lelydorp. Mevrouw Jamindin beviel van een gezonde dochter. Het bevallen op een RGD-poli is een bekend fenomeen en elke vrouw die door de RGD-verloskundige wordt begeleid tijdens de zwangerschap (prenatale controle) krijgt het mobiele nummer van de verloskundige. Zo mag zij dan ook indien er geen complicaties zijn, bij deze verloskundige bevallen. De procedure is één waarbij de zwangere vrouw die moet bevallen de verloskundige opbelt als ze moet bevallen. Daarna begeeft de verloskundige zich naar het partuscentrum waar de cliënt wordt opgevangen en verder begeleid. De verloskundigen van de RGD zijn 24/7 voor 365 dagen op afroep beschikbaar voor de partus (bevalling). Wil je echter niet op de RGD-poli bevallen of als er tijdens de prenatale controle zich complicaties voordoen, kan de cliënt doorverwezen worden naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding. Als er tijdens de bevalling een complicatie zich voordoet, wordt de vrouw per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Bij de RGD heeft de vrouw evenwel de luxe dat ook na de bevalling de persoonlijke service van de verloskundige doorgaat. De moeder en haar pasgeboren kind worden in de eerste week na de bevalling minimaal 3 keer thuis bezocht. Daarnaast is de verloskundige ook telefonisch beschikbaar voor vragen of onduidelijkheden.
Baby’s geboren in 2018
Hoewel de cijfers van alle centra nog niet binnen zijn, zijn er tot en met november 2018, 312 bevallingen geregistreerd. Hoewel er een tekort is aan verloskundigen, is het streven om op elk partuscentrum 2 verloskundigen te hebben. Tot nu toe is dat niet overal zo. Elk centrum heeft tot nu toe minimaal 1 verloskundige. De RGD beschikt in haar totaal werkgebied over 15 partuscentra. Hier kunnen dus bevallingen worden gedaan. In Paramaribo zijn er 3, Wanica 4, Commewijne 2, Nickerie 2 en in de overige districten elk 1. Ook ten aanzien van equipement (apparatuur) kan dat altijd beter, maar er is in ieder geval voldoende om op verantwoorde wijze de bevalling te doen. De meeste geboorten komen voor in de districten Wanica, Marowijne en Commewijne. Verder worden verzekerden van alle maatschappijen en ook niet-verzekerden geholpen.
NK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: