Suriname dreigt een omgewoelde zandberg te worden

1 Suriname dreigt een omgewoelde zandberg te worden.2Errol Gezius van Stichting United Tour Guides Suriname (UTGS) zegt dat het natuurpark Brownsberg beter beschermd moet worden. Gezius beperkt zich echter niet tot de beschermde gebieden alleen. ‘Als je een gebied beschermt, zijn de gebieden buiten dat gebied dan vogelvrij verklaard? Hebben de dieren en de planten buiten de beschermde gebieden geen recht om beschermd te worden?’, vraagt de voormalige ranger en huidige secretaris van UTGS zich af. Vandaar dat Gezius voorstander van is om de totale natuur te beschermen. Gezius wil zelfs dat mensen de natuur in hun tuinen in de stad beschermen.
Sinkholes
Gezius zegt dat ondoordacht blijven mijnen een aanslag pleegt op de natuur, waarvan we de gevolgen nog niet kunnen overzien. Hij verwijst naar een documentaire over het mijngedrag in Australië, waarbij door het jarenlange mijnen ‘sinkholes’ ontstonden. Bij sinkholes verdwijnen objecten van het aardoppervlak van het ene op het andere moment de grond in.
Toerisme
Brownsberg moet naar de overtuiging van Gezius beschermd worden, omdat hij in toerisme een duurzame inkomstenbron voor Suriname ziet. Brownsberg heeft de biodiversiteit voor het aantrekken van toerisme. Er zijn dieren en planten aanwezig die zich door de tijden heen aan de verschillende hoogten op de berg hebben aangepast. Maar liefst 350 soorten vogels komen er voor.
Goudbeleid
“Vanaf de kust tot Brazilië komt er 100 miljard ton goud voor. Dat wil zeggen dat we over een flink aantal jaren een omgewoelde zandberg zijn”, zegt Gezius. Met dit voorbeeld wil Gezius aantonen dat er in het beleid niet besloten kan worden wat we wel en wat we niet zullen gebruiken. “We kunnen niet besluiten wat we ongemoeid laten en wat niet. Ik wil niet komen aan de mensen hun broodwinning, maar er zijn alternatieven.” Gezius heeft het over ontwikkeling op basis van een langere termijnvisie. De UTGS-secretaris is voorstander van verwerkingsbedrijven die kwalitatieve en hoogwaardige eindproducten produceren voor de export. Hierdoor wordt het tempo van goudmijnen verlaagd, omdat het uit goudwinning verkregen goud verwerkt moet worden.
RB

error: Kopiëren mag niet!