Waterverbruik Suriname in 10 jaren met 39% toegenomen

1 Waterverbruik Suriname in 10 jaren 39% toegenomen1De productie van drinkwater in Suriname is in 2017 met 0.04% afgenomen. Simultaan was te merken dat ook het waterverbruik in het land met 2.2% afnam ten opzichte van het jaar daarvoor. Huishoudens gebruiken het meest van het geproduceerde water, gevolgd door de industrie. De waterproductie is met 35% toegenomen (van 31,9 miljoen m3 naar 43,1 miljoen m3). Het waterverbruik nam in deze 10 jaren van 18,9 miljoen m3 toe naar 26,3 miljoen m3 (een toename van 39%). Het klantenbestand van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is sinds 2017 met bijkans 64% toegenomen (van 72.941 naar 120.243).
Suriname is rijk aan water (bronwater, rivieren, meren en kreken) vanwege de grote hoeveelheid neerslag. Volgens de Water Poverty Index behoort ons land tot de 10 meest waterrijke landen in de wereld, indien gerekend wordt met de ‘watervoorraad per capita’. Verder betreft het ook de omvang van onze watervoorraden, de toegang tot veilig drinkwater en de goede sanitaire voorzieningen. Kortom, er is voldoende water voor lokale consumptie en potentieel kunnen waterexporten een voorname bron van inkomsten zijn voor Suriname.
De afgenomen productie in stations van ‘Vestiging Centraal’ en ‘Vestiging Nickerie’ geldt als de voornaamste oorzaak van de algemene productiedaling. De onderliggende problemen waren onder meer: achterstallig onderhoud van installaties en leidingen, frequente stroomonderbrekingen, renovatiewerkzaamheden en het defect raken van distributie- en transportpompen. Hoewel procentueel het verbruik in 2017 afnam, blijkt gezien het aantal aansluitingen, het verbruik in miljoen m3 water wel flink toe te nemen. In 2015 werden 2.644 huishoudens aangesloten en in 2016 en 2017 is het aantal nieuwe aansluitingen meer dan verdubbeld, respectievelijk 6.796 en 8.393.
In Suriname is drinkwater voor ruim 90% afkomstig uit grond- of bronwater. Voor de drinkwatervoorziening zijn de SWM en de Dienst Watervoorziening (DW) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verantwoordelijk. Het verzorgingsgebied van de SWM omvat meer urbane gebieden, te weten: de regio’s Groot Paramaribo, Wanica Oost en West (Vestiging Centraal), Nieuw Nickerie (Vestiging West), Coronie, Saramacca, Commewijne, Albina en Moengo (Vestiging Oost). De Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen voorziet de gebieden Nickerie Oost, diverse dorpen in het binnenland (Brokopondo, dorpen langs de Marowijnerivier). De SWM voert enkele grote projecten uit om meer huishoudens te kunnen voorzien van drinkwater. Het streven is om 30.000 aansluitingen te realiseren.

error: Kopiëren mag niet!