“Surinamers hebben zich berust in hun situatie”

William Waidoe
William Waidoe
“Gezien je in de potentie gelooft van dit mooi land kon het in het jaar 2018 wel beter gaan.” Dit concludeert de politicus William Waidoe aan het eind van het haast afgelopen jaar. Hij meent dat het in 2018 in ieder geval veel beter is gegaan dan in 2017. De regering heeft bij elke eis van actoren binnen de samenleving geen tegenstand geboden. Zij heeft geprobeerd de rust te behouden binnen de samenleving. Waidoe plaatst dit in het licht van de aankomende verkiezingen. “Al met al vind ik dat het beter kon. Als ik de regering een cijfer moest geven dan zou het een onvoldoende zijn. Met wat meer inspanning van de regering, zouden wij als samenleving er veel beter van af kunnen zijn”, denkt Waidoe.
Het jaar 2015 als startpunt nemend voor de huidige regering, merkt Waidoe op dat de samenleving zich heeft berust in de omstandigheden. De US$ koers is gaan fluctueren en staat al geruime tijd in de buurt van SRD 7.50. Waidoe concludeert dat Surinamers zich hebben berust in deze ontwikkeling. “Wij hebben kunnen overleven en het hoofd boven water kunnen houden. Tevreden kunnen wij niet zijn. In 2015, 2016 en 2017 echter moesten wij alles uit de kast halen om te overleven. Op een gegeven moment hebben wij ons leefpatroon en leefomstandigheid met passen en meten moeten veranderen. Daarom had je veel opstanden meer op het plein en voor De Nationale Assemblee. Zelf tegen de rij- en voertuigenbelasting zag je geen animo voor protest. Dat zijn typisch Surinamers. Wij berusten ons snel in de omstandigheid. Wij kiezen eerder voor die vredelievende gemeenschap dan in opstand komen”, meent Waidoe. Hij benadrukt dat dit niet betekent dat de samenleving geen onrecht wordt gedaan. Hijzelf weet niet waar het aan ligt dat Surinamers kiezen voor de weg van de minste weerstand.
Ondanks verhoogde prijzen van benzine bij de pomp rijden Surinamers hun voertuigen normaal. De files nemen niet af. Integendeel wordt het met de dag drukker. Waidoe vindt het in dit kader een onterechte conclusie als hiervan uitgaande gesteld wordt dat Surinamers het niet slecht hebben. “Dat is geen factor om conclusies te trekken. Wij passen ons aan en proberen het maximale te halen uit ons leven”, aldus Waidoe. 
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!