Belfort: ‘Burgers horen niet thuis in politie command center’

4 miljoen euro verdampt bij safe city project?
Abop-parlementariër en ex-justitieminister Edward Belfort beweert bezorgd te zijn over de beslissing om de centrale meldkamer van de politie te ontmantelen en samen met de brandweer, de Spoedeisende Hulp en het directoraat Nationale Veiligheid onder te brengen bij een ‘command center’ in de Peprepenweg te Santo Boma. Net als procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vindt de Abop’er ook dat er een gevaar dreigt wanneer de bemensing van zo een command center niet op een juiste wijze omgaat met de informatie. “Wat doen mensen van de SEH, brandweer en DNV bij een command center, de nieuwe centrale meldkamer van de politie? De politie is bij wet de instantie die belast is met de openbare ordehandhaving. Hun grondwettelijke taak wordt nu uit de handen genomen. Gevoelige informatie gaat straks op straat liggen”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Belfort voert aan dat een command center van de politie ook een plaats is waar dagelijks via de portofoon communicatie plaatsvindt over gevoelige operaties van de verschillende politiediensten. De kans is groot dat iemand van de andere diensten deze gevoelige informatie en of beeldmateriaal naar buiten kan lekken, waardoor criminelen vooraf op de hoogte zullen zijn van bepaalde afspraken.
Politieke inmenging in politiekorps
De Abop’er ziet de plaatsing van personeelsleden van het DNV in deze command center als een poging om meer invloed uit te oefenen vanuit het kabinet van de president. Belfort uit vooral zijn bezorgdheid ‘over de bemoeienis vanuit het kabinet van de president in de selectieprocedure van rekruten voor het Korps Politie Suriname’. Personen binnen het kabinet zouden hun eigen mensen, zonder deelname aan de selectieprocedure,  hebben laten binnenstromen. “Het hele politiekorps wordt in een politieke sfeer getrokken. Waarvoor? De mannen zijn niet gekeurd, terwijl velen ook niet voldoen aan de eisen. Straks zijn deze mannen gewapend, terwijl daartussen mogelijk ook criminelen zitten want er is geen antecedentenonderzoek gedaan. Wij als gemeenschap moeten hiertegen protesteren”, stelt de ex-justitieminister. Hij verwacht dat de strafklachten bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken (OPZ) hierdoor verder zullen toenemen in 2019.
President stopte project in freezer
Het initiëren van het cameraproject, nu safe city project, zou in de periode gebeurd zijn toen Belfort nog minister was van Justitie en Politie. Belfort kwam op dit idee in 2013 tijdens een bezoek aan Cuba. Daar zag hij hoe effectief deze methode werkte. Nadat 4 miljoen euro door China hiervoor werd gereserveerd, werd dit plan volgens hem echter door president Desi Bouterse in de freezer gestopt. De Abop’er vermoedt dat het staatshoofd dit heeft gedaan om zodoende alle lof nu naar zichzelf toe te trekken. Naast de strategische plekken en primaire wegen in het land, zouden ook alle politiebureaus, gevangenissen en cellenhuizen uiterlijk 2015 voorzien worden van beveiligingscamera’s. De toen op te zetten command center zou dan volledig onder het beheer van de politie vallen.
Waarom geld lenen bij Eximbank China?
Belfort vindt het jammer dat terwijl hij al geregeld had dat deze camera’s compleet voorzien zouden zijn van nummerplaatlezers, nu anno 2018 blijkt dat dit gedeelte niet is meegenomen. “Waarvoor heb je de camera’s dan? Om mensen te bespioneren en de informatie op straat te gooien? 4 miljoen euro was al met de regering van China geregeld voor dit project en nu hoor ik dat men geld is gaan lenen bij de China Eximbank. Wat is dan met die oorspronkelijke 4 miljoen euro gebeurd? Is het in zakken van bepaalde mensen verdampt?”
Voorbeeld Cuba en Frankrijk: burgers hebben niets te zoeken bij CC
In een persbericht liet de Public Relations van de politie eerder weten dat met het op één locatie onderbrengen van de verschillende diensten, beoogd wordt de dienstverlening effectiever en efficiënter te doen plaatsvinden. De parlementariër voert aan dat command centers in de wereld altijd een verlengstuk zijn van de politie en derhalve ook altijd gekoppeld zijn aan de hoofdbureaus van de politie. Tijdens zijn ministerschap heeft hij bezoeken gebracht aan de command centers van Cuba en de gendarmerie in Parijs. “Deze plaatsen zijn zwaar beveiligd en burgers hebben daar niets te zoeken”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!