In 30 jaar bijkans 1,3 km aan landverlies te Weg naar Zee

2 In 30 jaar bijkans 1.3 km aan landverlies te Weg naar Zee1Klimaatsverandering heeft invloed op alle economische en sociale sectoren en niveaus van de Surinaamse samenleving. In Suriname komen de laatste jaren vaker natuurrampen voor, die veel schade aanrichten aan woningen en andere economische objecten. Klimaatsverandering uit zich onder andere in zeespiegelstijging, neerslagverandering en temperatuurverandering.
De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van alle meetstations in Suriname is door de jaren heen toegenomen. Waar in 2013 het gemiddelde rond 27,1 graden Celsius stond, kwam die in 2017 op 27,8 graden Celsius te staan.
In de afgelopen 5 jaren zijn in de kustvlakte alleen al meer dan 1535 woningen en gebouwen beschadigd door natuurrampen. Hiertussen waren er 9 gewonden en 1 dode. De geschatte schade vanwege natuurrampen in 2015, 2016 en 2017 was samen meer dan een SRD 1,3 miljoen. De grootste slag kwam in 2015 met ruim SRD 900.000 aan schade.
Suriname behoort tot de meest bedreigde landen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied als het gaat om zeespiegelstijging. Sinds jaren is de Surinaamse kust op verschillende plaatsen aangetast door kusterosie. Dit komt door de grootschalige verwijdering van mangroven aan de kust, zeespiegelstijging en toenemende golfsterkte. In februari 2015 werd het Weg naar Zee gebied getroffen door een zware vloedgolf, waardoor landbouwgewassen verloren gingen en mensen geëvacueerd moesten worden. Om de mate waarin de kust te kampen heeft met kusterosie te observeren, is het kustgedeelte tussen de Suriname- en de Coppenamerivier door de Delft University of Technology en de Anton de Kom Universiteit van Suriname geanalyseerd. Er zijn satellietbeelden van Google Earth gebruikt bij deze analyse. De afbeeldingen die werden geanalyseerd, dateren uit de periode tussen 1985 en 2016. Hieruit bleek dat de kustlijn zich over voormelde periode landinwaarts verplaatst heeft, wat landverlies impliceert. Een verlies (landafwas) van 1,3 km heeft plaatsgevonden van 1985 tot 2016. Op zo een snelheid kan over 50 jaren bijkans 2 km van land op Weg naar Zee alleen al afwassen. Dit is bijkans een derde deel van de Henry Fernandesweg. Maar er is ook een positiever fenomeen. Aan de westelijke kant van het interessegebied heeft juist landaanwas plaatsgevonden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!