Waarom zou iemand Facebook nog geloven?

1Waarom zou iemand Facebook nog gelovenAls er één boodschap is dat Facebook in 2018 aan de wereld probeerde te vertellen, dan is het dat het bedrijf begrijpt dat het de manier waarop het werkt opnieuw moet bekijken. Facebook zegt dat het beseft dat het bedrijf de inhoud op zijn platforms beter moet controleren. En als gevolg van het Cambridge Analytica-schandaal, begin dit jaar, zegt Facebook dat het effectiever moet zijn in hoe het gebruikersgegevens beschermt, transparanter is over alle gegevens die het verzamelt en meer duidelijkheid geeft over wie toegang heeft tot de gegevens. CEO en medeoprichter Mark Zuckerberg zei dat het herstellen van Facebook voor 2018 zijn project was. Hij zei eerder dit jaar dat hij genoeg middelen toewendde aan het probleem om tastbare vooruitgang te zien tegen 2019.
Feiten bleken onaangename dingen te zijn voor Facebook in 2018. Elke maand dit jaar – en in sommige maanden, elke week – is er nieuwe informatie verschenen, waardoor het lijkt alsof Facebook’s grote heroverweging in grote problemen komt. De miljarden die het bedrijf uitgeeft om zichzelf te herstellen, samen met de tragere groei van de advertenties in Europa en Noord-Amerika, hebben de opbrengsten verminderd. De eens hoogvliegende aandelenkoers is 35% lager. Er zijn wereldwijd momenteel bijkans 2 miljard Facebook-gebruikers. Voor wat de feiten betreft, staan de diensten die Facebook aanbiedt, in Suriname qua social media platformen het hoogst aangeschreven. In het jaar 2000 waren er maar 11.700 internetgebruikers in Suriname. Tegen 2017 was dit getal al 22 keer gestegen naar 260.000.
Suriname is nu toonaangevend in het gebruik van mobiele telefoons. Zij is nu nummer 7 in de wereld (bron: WEF). Het aantal mobiele-telefoonaansluitingen is volgens het ABS 791.579. Er zijn 8 keer meer cell phones in Suriname dan vaste huisaansluitingen (eind 2016). Het aantal mobiele abonnementen is 182% van de totale bevolking. Dit betekent dat bijna elke Surinamer over 2 mobiele telefoons beschikt. Facebook-gebruikers staan genoteerd op ruim 310.000 volgens de statistieken uit 2017 (bron: internetworldstats). Bijkans 50.000 accounts worden verklaard als vals of dubbel op Facebook.
Critici zoeken precies in dit soort cijfers verklaringen voor de verspreiding van zogeheten nepnieuws (content dat bedoeld is om gebruikers van Facebook in Suriname te misleiden). Desalniettemin blijkt Facebook wel een flinke boost te zijn voor Surinamers. Social mediaondernemer Jean-Luc van Charante beweerde in 2016 dat er meer dan 3.000 bedrijven actief waren op Facebook in 2016.
Tussen 25 mei 2015 en 25 augustus 2015 hadden 118 Surinaamse bedrijven de moeite genomen om hun ervaring op het gebied van Facebook marketing in Suriname met Spang Makandra te delen. Samen met Fash heeft Spang Makandra deze data geanalyseerd en op basis van de bevindingen zal er een white paper worden gepubliceerd. Het bleek dat van de deelnemende bedrijven 92.4% al een Facebook-pagina had voor haar bedrijf. Meer dan 10% van de bedrijven was al langer dan 5 jaar actief op Facebook. 1 op de 3 bedrijven die meedeed aan het onderzoek zat in de dienstverlening. 60% van de bedrijven waren B2C (Business to Consumer) driven. Meer dan de helft van de bedrijven maakte toen al gebruik van Facebook Advertising.
In 2018 werd het duidelijker dat de vele bedrijven, die wereldwijd afhankelijk zijn geworden van de diensten die Facebook aanbiedt, voorzichtiger om moeten gaan met hun privacy. Nepaccounts die vooral valse informatie verspreiden, vergen ook aandacht.
Facebook voelt zich andermaal gedwongen tot het nemen van maatregelen om zijn netwerk te verschonen. In totaal zouden nu 30 duizend mensen bij het bedrijf werken, die zich bezighouden met contentmoderatie. Die zitten niet stil. De laatste twee maanden heeft Facebook naar eigen zeggen liefst 1,5 miljard nepaccounts verwijderd. Een belangrijke kanttekening bij alle schandalen waarin Facebook de laatste twee jaar verwikkeld is geraakt: het bedrijf maakt, ondanks de verminderde opbrengsten, nog altijd ongelooflijk veel winst. Adverteerders spelen hierbij de hoofdrol. Samen met Google harkt Facebook met afstand de meeste online-advertentiedollars (en -euro’s) binnen. Die adverteerders lijken zich dus niet zo gek veel van alle schandalen aan te trekken.
Bekende en gerespecteerde managers, zoals de oprichters van Facebook, Instagram, Oculus en WhatsApp, hebben het bedrijf abrupt verlaten. En meer huidige en voormalige werknemers beginnen zich af te vragen of het managementteam van Facebook, dat het grootste deel van het afgelopen decennium samen is geweest, het werk aankan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!