Glenn Piroe schrijft derde druk ‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’

Glenn Piroe
Glenn Piroe
Volgens het Statistisch Jaarboek 2013 bestaat het totaal aantal werkzamen uit de totale beroepsbevolking (309.150) in Suriname uit 156.705 personen, waarvan 65% uit mannen bestaat en de rest uit vrouwen. Een groot deel van de beroepsbevolking betrokken bij arbeid is in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst. En dit zowel in de formele als de informele deel van de economie. Dit doet uiteindelijk denken aan de arbeidswetgeving, en met name, rechten en plichten van werknemers.
Om hier duidelijkheid in te verschaffen heeft de jurist Glenn Piroe de ‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’ geproduceerd. Dit boekwerk is een praktisch toepasbare en eenvoudige uitleg over de Surinaamse arbeidswetgeving. De vraag naar praktische informatie over rechten en plichten van werkgevers en werknemers is gebleken heel hoog te zijn bij beide doelgroepen, maar ook bij de vakbeweging en studenten. Middels deze publicatie tracht Piroe de behoefte naar informatie enigszins te bevredigen.
In deze gids worden 22 wetten behandeld die als bron dienen in het Surinaamse arbeidsrecht. Elke wet is apart in een hoofdstuk behandeld. Informatie over allerhande onderwerpen kan ook via het trefwoordenregister worden opgezocht. Als bijlage is een uitgebreide tab opgenomen waarin een overzicht wordt gepresenteerd van de onderwerpen die in de arbeidswetgeving zijn gepresenteerd. Eveneens is aan het einde van de meeste hoofdstukken punters aangehaald om veel voorkomende misvattingen te ontkrachten. Dit is de derde druk van Piroe zijn werk. De eerste druk kwam uit in 2011 en de tweede in 2016.
Het bewerken van de derde druk was volgens hem een enorme klus vanwege de vele verschuivingen die in de arbeidswetgeving hebben voorgedaan na de tweede druk. Veel verwijzingen naar hoofdstukken en wetten, maar ook naar een behaalde rechtstoestand of een rechtsvacuüm klopten niet meer.
In de derde druk is opgenomen een uitleg van 8 nieuwe arbeidswetten, die in 2016, 2017 en 2018 zijn goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Deze gids is niet uitputtend en geeft algemene informatie over de rechten, plichten, aanspraken en verantwoordelijkheden zoals die neergelegd zijn in de Surinaamse wetgeving. De publicatie van deze gids is ondersteund door de directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto. De gids is nog niet in de handel te verkrijgen, maar wordt volgens Piroe wel op termijn aangeboden.

error: Kopiëren mag niet!