Vissers vragen Soerdjan om te letten op vergunningsvoorwaarden

Een Chinese vissersboot
Een Chinese vissersboot

FSA-voorzitter Prahlad Sewdien wijst LVV-minister Lekhram Soerdjan op enkele vergunningsvoorwaarden (foto: Regilio Derby)
FSA-voorzitter Prahlad Sewdien wijst LVV-minister Lekhram Soerdjan op enkele vergunningsvoorwaarden (foto: Regilio Derby)
De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft op 23 november de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, op het hart gedrukt om op haar vissersvergunningenbeleid te letten. Er zijn 6 Chinese schepen (trawlers) bestemd voor de visserij, die Paramaribo willen binnenvaren. Die wachten ook nog op vergunningen om in Surinaamse wateren te vissen. De boten zijn al geruime tijd op de kust van Suriname verankerd.
Deze schepen zijn langer dan 50 meter, terwijl voor de Surinaamse vissersboten maar 23 meter wordt toegestaan. De schepen hebben een vermogen van tussen de 2000 en 3000 PK, terwijl lokaal maximaal 500 PK wordt toegestaan. Volgens FSA-voorzitter Prahlad Sewdien is de grootte van deze Chinese schepen goed voor het kapottrekken van de zeebodem.
Er werd gisteren middels een petitie gevraagd om de schepen voor de kust van Suriname al te keuren, in plaats van Suriname in te varen. “Als zij eenmaal binnen zijn, zullen zij diplomatieke druk uitoefenen. Dit kennen wij, omdat wij het eerder hebben meegemaakt met Chinese boten”, stelt Sewdien. Deze kwestie is inmiddels al binnen de Raad van Overleg voor de Zeevisserij besproken. Dit is een adviesorgaan van de LLV-minister. Dit orgaan heeft de minister afgelopen maandag al aangeschreven om de boten nog buiten Paramaribo te houden.
Daarnaast hebben de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), het Vissercollectief en de Suriname Industrial Fisheries Cooparative (SIFCO) de petitie ook ondersteunt. Minister Soerdjan heeft de harde toezegging gedaan dat aan de boten geen vergunning wordt verstrekt als die niet voldoen aan de Surinaamse voorwaarden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!