1000 schepen per jaar geloodst door MAS

De doelstelling van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) is het garanderen van een veilige en efficiënte doorvaart van zeeschepen van en naar Suriname conform internationale normen en regels en het toezicht houden op de naleving van wettelijke voorschriften die gelden voor de scheepvaart. Dit kan alleen met behulp van goed opgeleid personeel worden nagestreefd. Het beroep van loods is van essentieel belang om de gestelde doelstelling te realiseren.
De loods assisteert de kapitein en zorgt voor een veilige tocht van en naar de haven. Met een loodsboot wordt de loods gebracht naar het schip om de kapitein te assisteren. “De kapitein is wel altijd zelf verantwoordelijk. Suriname beschikt over 13 personen die momenteel als loods werkzaam zijn”, zegt Daphne le Couvreur, hoofd Marketing & Communicatie. Om deze opleiding te kunnen volgen, is een S-pakket vwo nodig, waarna gedurende 7 jaren een opleiding gevolgd wordt. Tijdens deze 7 jaren wordt ook aan de praktijkervaring van de loods gewerkt. Net als bij piloten, die een aantal vlieguren dienen te maken, moeten loodsen 300 schepen naar de haven leiden voor een gedegen praktische ervaring.
Het huidige loodsenkorps van Suriname is op volle sterkte. De opleiding bestaat allereerst uit een pre-nautical training, waarna een selectie volgt. Om als loods te kunnen werken, moet men beëdigd worden. Le Couvreur zegt dat het korps niet regelmatig wordt uitgebreid, omdat er naar de factoren, zoals de vergrijzing en het aantal schepen dat onze haven aandoet op jaarbasis, wordt gekeken. Dit laatste is ruim 1.000 per jaar. “De loodsen werken op basis van het getij. Vanwege onze vaargeul wordt er alleen geloodst bij hoogwater. Het begeleiden van de schepen door onze vaargeulen (het loodsen) geschiedt op basis van ervaring, de loods dient de vaargeulen uit het hoofd te kennen. Na de praktijkperiode, waarbij dus ruim 300 schepen zijn begeleid, volgt het loodsexamen. Dit is een staatsexamen, waarna de geslaagden worden beëdigd”, aldus Le Couvreur.
RB

error: Kopiëren mag niet!