ECD-hoofd Rosheuvel op vrije voeten

Kantonrechter Rewita Chatterpal heeft gisteren het in opspraak geraakte hoofd van de Economische Controledienst, Edith Rosheuvel, op vrije voeten gesteld. De rechter ging mee met het verzoek van de raadslieden Benito Pick en Raoul Lobo, die op grond van het gelijkheidsbeginsel het niet juist vonden dat de voorlopige hechtenis van alle andere vier medeverdachten in deze zaak reeds in vroege stadium is opgeschort. Pick voerde in zijn verzoek aan dat het de verdediging verbaast dat na de inverzekeringstelling van Rosheuvel op 21 september, alle andere vier medeverdachten twee tot drie weken later in vrijheid zijn gesteld. Erger nog, het Openbaar Ministerie (OM) heeft de medeverdachten Sureshdew J. en Khamradj R. op verzoek van de advocaat (54a) op vrije voeten gesteld, terwijl Sureshdew juist degene is die Rosheuvel telefonisch benaderde om zaken tegen een bepaalde prijs te regelen. Het ECD-hoofd, dat inspecteur van politie is, heeft toen terstond aangeven dat zij niet omkoopbaar is. Daarna heeft Sureshdew volgens Pick contact opgenomen met Khamradj, die vervolgens de inspecteur van politie, Eric M., benaderde. Het was Eric die wederom contact opnam met Rosheuvel. Hoewel naar zeggen van Sureshdew hij een bedrag van SRD 160.000 via Khamradj aan Rosheuvel heeft laten betalen, is er volgens de advocaat geen enkel bewijs dat zij dit geld in ontvangst heeft genomen.
‘Vier mannen konden lekker naast hun vrouwtjes gaan slapen’
“Het Openbaar Ministerie stelt dan juist Sureshdew en Khamradj ambtshalve in vrijheid zijn gesteld, terwijl zij toegegeven hebben zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping en verduistering”, aldus Pick. Volgens de advocaat is het vreemd dat Khamradj steeds een brief via zijn advocaat laat sturen, waarin wordt aangegeven dat hij cito in het ziekenhuis is opgenomen. Hierdoor verschijnt deze verdachte niet op de strafzitting. Lobo ondersteunde het betoog van Pick en ging zover door te stellen dat het OM flink steken heeft laten vallen in deze zaak. Hij vindt dat het OM misbruik heeft gemaakt van het opportuniteitsbeginsel. “In feite zegt de vervolging aan de vier mannen dat zij lekker naast hun vrouwtjes kunnen gaan slapen, terwijl de verdachte Rosheuvel dan lekker in de cel mag blijven. De rechter-commissaris heeft gezegd dat Sureshdew de grote veroorzaker is van al deze ellende”, stelde een zeer geïrriteerde Lobo.
Medeverdachte Ivan B. niet gedagvaard
Pick stoorde zich ook eraan dat op de strafzitting van gisteren het gebleken is dat de medeverdachte Ivan B. niet door het OM is gedagvaard. Deze verdachte moet als getuige gehoord worden in de zaak van de medeverdachten, waardoor het OM meer ruimte daarvoor heeft gevraagd. Ook de andere medeverdachten zullen in elkaars zaken worden gehoord. De zaak is daarom ook nog niet voorgedragen door het OM. De kantonrechter ging uiteindelijk mee met het verzoek van de raadslieden onder de voorwaarde dat Rosheuvel bij elke behandeling van deze zaak aanwezig moet zijn op de strafzitting. Ook mag zij geen contact opnemen met de medeverdachten. De zaak wordt nu op 15 januari 2019 verder behandeld.
FR

error: Kopiëren mag niet!