Ashok Rambali: CBET-programma had 40 jaar terug al moeten beginnen

Ashok Rambali
Ashok Rambali
Het ‘Competency Based Education and Training’ (CBET)-programma voor competentiegericht onderwijs in het beroepsonderwijs dient zo spoedig als mogelijk te worden uitgevoerd. Ashok Rambali, onderdirecteur Beroepsgericht Onderwijs, stelt dat Suriname met dit systeem al 40 jaar terug had moeten beginnen. Hij stelde dit tijdens de laatste publieke discussieavond van Staatsolie Maatschappij NV in november 2018. Er werd hier speciaal aandacht besteed aan de achterstand die het Surinaams onderwijs heeft opgelopen qua ontwikkelingen in de wereld. De nadruk werd gelegd op de behoefte naar technisch kader in Suriname, bij een mogelijk olievondst voor de kust van Suriname. Hiervoor dient het Surinaams onderwijssysteem zich aan te passen. Een meest voor de hand liggend effectief project is het CBET-project.
“Het is een bijzonder groot project. Het is een grote hervorming binnen het onderwijs. Dit project is 5 tot 6 jaren terug gestart onder de huidige vicepresident, die toen minister van Onderwijs was. Die heeft alle stakeholders bij elkaar geroepen om dit programma te implementeren. Ik heb toen gesproken met de Islamic Development Bank en de Caribbean Development Bank (CDB), overtuigd van het feit waar wij naartoe moesten gaan. Beide projecten zijn toen goedgekeurd”, stelt Rambali. “De vereisten van de bank waren echter vereisten waar wij niet direct aan kon voldoen. Dat heeft vertragingen teweeggebracht. Voor wat bekend staat, zijn er wel overeenkomsten aangegaan met de voornoemde banken.”
Met de IsDB werd op 17 mei 2016 een overeenkomst getekend voor US$ 30.8 miljoen om te werken aan het upgraden van het technisch onderwijs. Op 2 maart 2015 werden in het kader van de Surinaamse Nationale Trainingsautoriteit (SNTA) twee leningen aangegaan met de CDB (US$ 18.57 miljoen om US$ 3.37 miljoen. Rambali legt de nadruk op de afwezigheid van een arbeidsmarktinformatiesysteem. Op basis hiervan zou er een beeld gevormd kunnen worden over wat de arbeidsmarkt precies nodig heeft en waar het onderwijs zich op moet gaan focussen. Er is al een conceptwet ingediend bij DNA, die in behandeling genomen moet worden. Het moment de wet wordt aangenomen, kan de SNTA aan de slag. De voorbereidingen voor de vestiging van de SNTA zijn thans in een fase, die vereist dat alle mechanismen om de belangrijke doelen van deze autoriteiten op basis van continuïteit te realiseren ontwikkeld en in place gebracht moeten worden (bron: conceptbegroting Onderwijs).
Een van de meest belangrijkste doelen van de SNTA is het opleiden en trainen van personen, die voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt. Men spreekt dan van vraag gestuurd of markt gestuurd opleiden en trainen. Om dit doel naadloos te bereiken, moet een van de werkarmen van de SNTA zijn een “ Labour Market Portal”. Deze werkarm onderzoekt de behoeften en bepaalt in overleg met de stakeholders van de SNTA, in het bijzonder de werkgeversorganisatie, de benodigde competenties voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden en uiteraard de benodigde aantallen. Hiervan uitgaande ontwikkelen de “standard officers” de standaarden (eindtermen) en de “qualfication framework” (kwalificatiestructuur). Hiermede moet er een basis worden gelegd voor het ontwikkelen van curricula, met als uitgangspunt wetenschap en technologie.
De Islamic Development Bank heeft alle zaken regarderende de bouw van het hoofdkantoor van de SNTA aan de Botromankistraat goedgekeurd. Dit, inclusief de aanwijzing van een bouwaannemer. De eigen bijdrage voor het opstarten van de SNTA is voor 2019 geraamd op SRD 100.000.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!