Studenten Covab organiseren diabetesdag

In verband met Werelddiabetesdag werd er een gezondheidsplein georganiseerd voor diabeten en overige geïnteresseerden. Ondanks de regen kwamen velen erop af. Verschillende apparaten konden aangeschaft worden om de bloeddruk en bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Ook kon de bloeddruk, bloedsuikergehalte gemeten worden. Ook voor de conditie van de voeten bestond de mogelijkheid voor een algehele controle.
Tijdens deze health beurs, die werd gehouden te Mata Gauri, was natuurgenezer Richard Cullimore een speciale gast. De natuurgenezer zegt dat hij ook aidspatiënten heeft genezen, maar de erkenning nog niet heeft gekregen. Cullimore zegt bewijzen te hebben dat deze personen zijn genezen door zijn behandelmethoden. Hij vindt dat dit meer aandacht verdient. Cullimore zegt dat hij onlangs, onder andere in de bossen van Brokopondo, maar liefst 29 nieuwe kruidensoorten heeft ontdekt. Onlangs won hij in Italië de Wereld Federation prijs voor zijn baanbrekend werk met kruiden. Cullimore zegt door deze prijs, die door de Europese Unie is uitgereikt, wereldkampioen te zijn. Dit is hij overigens niet voor de eerste keer, reeds eerder heeft hij deze prijs in de wacht gesleept. Cullimore vindt echter wel dat we in Suriname te veel praten. Doelend op de overheid zegt hij dat hij meer actie van regeringszijde verwacht. Hij vindt dat meer ondersteuning nodig is om concrete resultaten voor Suriname te bereiken. De bossen kappen vindt hij heel slecht en vraagt zich af hoe dit mogelijk is. In plaats van bossen open te kappen vindt Cullimore dat het opzetten van fabrieken voor thee, een van de zaken is die Suriname internationaal op de kaart kunnen zetten. ‘Waarom zouden we buitenlandse thee moeten importeren, terwijl onze thee tot de beste van de wereld behoort’, vraagt Cullimore retorisch.
Stichting Onestopshop was één van de aanwezige organisaties. Melisa Grauwde, casemanager, zegt dat de onestopshop een plek is waar diabeten jaarlijks worden gescreend. De casemanager is de spil van de organisatie en beheert het ziektebeeld van de cliënt. Aan de hand van het labresultaat brengt de casemanager het ziektebeeld in kaart, waarna via een zorgplan nagegaan wordt of er en welke verwijzingen nodig zijn. Deze interne verwijzingen kunnen ondermeer de screening van de voeten of de retina van de ogen betreffen. Er is ook een dietist aanwezig voor mensen met overgewicht. Educatie is een verplichting voor de mensen om er naar toe te gaan zegt Grauwde. Na een bezoek van 12 weken ontvangen de mensen een certificaat. De onestopshop beschikt ook over een wondkamer waar mensen met wonden behandeld kunnen worden. Tijdens deze diabetesdag heeft de onestopshop de nadruk gelegd op voetonderzoek. Een van de zaken was dat belangstellenden het gevoel onder hun voet konden laten controleren. Diabeten ondervinden vaak een gebrek aan gevoeligheid van de voeten. Ook kon met een dopler naar de tonen in de voet geluisterd worden. De onderzoeken in de onestopshop zijn gratis, de voorwaarde is dat men in het bezit is van een labresultaat. De organisatie is nu reeds in Nickerie en op korte termijn zijn er uitbreidingen verwachtbaar naar de districten waaronder Commewijne en Moengo. Ook aanwezig was Hem Suriname NV, terwijl de organisatie in handen was van de studenten van de diabetenverpleegkundige opleiding van het Elsje Finck Sanichar College, beter bekend als Covab.
RB

error: Kopiëren mag niet!