Vuilstortplaats Wageningen krijgt verbrandingsoven

Terwijl er opnieuw verschillende nieuwe projecten en plannen worden bekeken voor het probleem op de vuilstortplaats Ornamibo te Houttuin in Wanica, mag de gemeenschap van Nickerie binnenkort rekenen op een moderne verbrandingsoven op de openbare vuilstortplaats in Wageningen. De recente opschoning van deze vuilstortplaats door Westland Sama Group is volgens directeur Rinesh Mangaldeen een sociaal project van president Desi Bouterse. “Een sociaal project van de president waarbij Wageningen een verbrandingsoven krijgt voor huisvuil”, zegt Mangaldeen aan Dagblad Suriname. Hij reageert op de beschuldigingen van Openbaar Groen Wageningen, waarin het bedrijf van de ondernemer Johnny Mahespalsingh beschuldigd wordt voor het stiekempjes opruimen en begraven van asbestplaten die eerder ook door Westland Sama Group zouden zijn gedumpt tijdens de rehabilitatie van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Hierdoor zou bodemverontreiniging dreigen de enige drinkwaterbron in het gebied te vergiftigen. Mangaldeen voert aan dat het hem verbaast dat er een rapport hierover gestuurd is naar het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) en districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie, terwijl de burgervader zelf opdracht heeft gegeven om de platen in bouwfolie te wikkelen en achter het pompgemaal bij de openbare vuilstortplaats te begraven. Zijn bedrijf zou bovendien voldoende ervaring hebben na een soortgelijk werkwijze in 2017 toen er een boom gevallen was op het Kasbabarak van Wageningen.
‘Ik heb ook een oord aan de overkant van Post Utrecht’
“Hoe kan het onze troep zijn? Bijna alle huizen in Wageningen hebben nog dakbedekking van asbestplaten en er zijn ook nog asbestbuizen. De kapitein van Post Utrecht heeft mij gezegd dat zij ook nooit voor een gesprek naar het hoofd van Openbaar Groen is geweest. Het hoofd is naar haar gelopen en gevraagd of er klachten zijn over de verbranding van vuil. De kapitein heeft juist gezegd dat het dorp helemaal geen last daarvan heeft”, beweert Mangaldeen. De bedrijfsdirecteur voegt eraan toe dat hijzelf ook een oord heeft aan de overkant van Post Utrecht. “Dus no wang luchtvervuiling, no wang neks no e vinde plaats.”
‘Hij weet niet in welke hoek de platen zijn begraven’
Mangaldeen stoort zich vooral eraan dat Raymond Hira, hoofd van Openbaar Groen Wageningen, zijn bedrijf steeds als verdachte aanmerkt in deze ‘asbestdumpaffaire’, terwijl die volgens hem niet weet in welk hoek van de vuilstortplaats deze asbestplaten zouden zijn begraven. “De drinkwaterbron ligt echt niet 300 tot 400 meters verwijderd van de vuilstortplaats. Die foto’s die overal zijn verschenen zijn foto’s van jaren terug”, aldus de Westland Sama Group-directeur.
FR

error: Kopiëren mag niet!