Vrees voor vergiftiging drinkwaterbron Wageningen

Compleet verslag naar dc en Nimos

Er is een enorme vrees dat het drinkwaterbron te Wageningen binnen niet te lange tijd niet meer veilig zal zijn voor consumptie. Dit komt door de enorme bodemverontreiniging die zal ontstaan door de grote hoeveelheden asbestplaten die 300 tot 400 meters verwijderd op een vuilstortplaats zijn gedumpt. “De bron dichtbij het pompgemaal zorgt voor drinkwater voor geheel Wageningen. De volksgezondheid is in gevaar”, zegt Raymond Hira, coördinator Openbaar Groen in Wageningen, aan Dagblad Suriname. Hij heeft onlangs een compleet verslag hierover naar het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) en districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie gestuurd waarin gevraagd wordt deze zaak verder te onderzoeken en op te treden tegen de veroorzakers. Het rapport werd door Openbaar Groen opgesteld na het recent geval waar asbestplaten op de vuilstortplaats Wageningen door derden werden gedumpt en in brand gestoken. Als boosdoener werd toen de Westland Sama Group aangewezen die bezig was met de rehabilitatie van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Hoewel het bedrijf deze beschuldigingen met klem ontkent, is Hira niet overtuigd van zijn onschuld. De bedrijfsmanager van Westland Sama Group zei eerder aan de krant dat de gedumpte asbestplaten afkomstig waren van anderen aangezien driekwart van de huizen in Wageningen daken heeft met asbestplaten.
‘Dat betekent dat het jouw troep was’
Hira zegt dat de branden op de vuilstortplaats, waarin ook asbestplaten in de fik werden gestoken, in september ook de gezondheid van de bewoners van het Inheems dorp Post Utrecht in gevaar hebbem gebracht. “Als Westland niets ermee te maken heeft, waarom hebben zij dan hun bulldozers en graafmachines gestuurd om de gedumpte platen op de vuilstortplaats te ruimen? Ondertussen is alles daar opgeruimd en dat is vreemd. Dat betekent dat het jouw troep was. Je werkt op basis van ervaring, maar verwijdert en begraaft de asbestplaten van SML zonder enige instantie daarvan te verwittigen. Noch de bestuursdienst noch Openbaar Groen wist iets hiervan. Dat heeft gemaakt dat het bedrijf hierna gewoon een gat heeft gegraven, alles erin heeft gedumpt en dichtgemaakt”, aldus de coördinator.
‘Wij hebben ons werk al gedaan’
Hira benadrukt dat Openbaar Groen hierbij zijn werk al heeft gedaan en het nu de beurt is aan Joeloemsingh en Nimos. “Nadat Openbaar Groen klachten binnenkreeg, zijn wij samen met de milieupolitie op onderzoek uitgegaan en hebben wij de brand ontdekt. De kapitein van Post Utrecht heeft in een gesprek met mij ook geklaagd over de enorme rookoverlast en het feit dat er daartegen geen maatregelen worden getroffen. De overheid moet maatregelen gaan treffen door bedrijven eventueel boetes op te leggen wanneer zij zich schuldig maken aan milieuvervuiling. Wij zijn in ieder geval wel blij dat die vuilstortplaats nu is schoongemaakt, want dat betekent dat niemand daar voorlopig iets in brand zal kunnen steken”, aldus Hira.
FR

error: Kopiëren mag niet!