Gangaram Panday: ‘Gedrag vrouwen rechtvaardigt geweld tegen ze te gebruiken’

Keshopersad Gangaram Panday
Keshopersad Gangaram Panday
NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday vindt dat het gedrag van vrouwen rechtvaardigt dat mannen geweld tegen hen moet gebruiken. “Psychisch geweld komt meer van de vrouwen. Het is inderdaad zo dat de mannen zich meer schuldig maken aan die geweldpleging, maar wij moeten beginnen bij de oorzaak. En de oorzaak ligt meer bij die vrouwen!”, zei een zeer geïrriteerde Gangaram Panday gisteren in De Nationale Assemblee. De recente moord van Monaliza Maynard heeft veel stof doen opwaaien bij zowel de gemeenschap als De Nationale Assemblee. Maynard is door haar ex-partner Renold G. vermoord. Hij heeft tegenover de politie bekend dat hij haar lichaam daarna heeft verbrand. Nadat voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de microfoon van de NDP’er uitschakelde en hem vroeg of hij wel of niet een vraag had voor de regering, vond Gangaram Panday dat de parlementsvoorzitter de vrouwen in bescherming neemt. De parlementsvoorzitter onderbrak Gangaram Panday wederom en eiste dat hij deze uitspraken onderbouwt met wetenschappelijke stukken. “Er is geen onderbouwing die aangeeft in een onderzoek dat het gedrag van vrouwen rechtvaardigt om geweld tegen ze te gebruiken”, benadrukte Geerlings-Simons.
Uit eigen ervaring
Nadat hij het woord terugkreeg zei Gangaram Panday dat hij deze stelling uit eigen ervaring weet, omdat hij tijdens zijn politiejaren ook hoofd is geweest van de afdeling Huiselijk Geweld te Nieuwe Haven. “Wij hebben het gebracht naar een topafdeling van het KPS. Daaruit haal ik het. U bent misschien niet in de praktijk geweest om het onderzoek te plegen, maar ik was daar. Ik vraag de regering om vooral op de politiebureaus de afdelingen te plaatsen van Huiselijk Geweld. Vaak krijgen de mannen de schuld, maar wij moeten niet kijken naar wie zich schuldig maakt. Maar dat het met wortel en tak wordt uitgeroeid”, aldus Gangaram Panday.
Meer dan 20 jaar ervaring als arts
Geerlings-Simons distantieerde zich van de uitspraken van haar collega. Het toepassen van geweld heeft volgens haar mede als oorzaak dat ouders een pakslaag geven aan hun kinderen wanneer zij zich misdragen. “U praat over praktijkervaring, die heb ik meer dan 20 jaar als arts. Maar geen enkel gedrag van geen enkel persoon mag de reden zijn om geweld toe te passen. Als iemand u beledigt, dan hebt u ook een mond, als iemand psychisch geweld op u toepast zoekt u daarvoor een oplossing. Vrouwen zijn slachtoffers van lichamelijk geweld en psychisch geweld. Mannen zijn meer slachtoffer van geweld in het algemeen, zoals berovingen. Het probleem van geweld tegen kinderen rijst de pan uit in Suriname. Dat is dezelfde basis bij geweld tegen vrouwen, waarbij mannen vinden dat als die vrouw zich niet goed gedraagt hij haar mag slaan. Erger nog, wanneer zij weggaat, denkt hij haar te kunnen doodschieten.”
‘U mag niet verkrachten!’
Geerlings-Simons vergelijkt het standpunt van Gangaram Panday met wat gezegd wordt, dat vrouwen worden verkracht omdat ze met korte kleding mannen hebben uitgedaagd. “U mag niet verkrachten, al loopt die vrouw naakt over straat. Als u wordt geterroriseerd door een vrouw hebt u de vrijheid haar te verlaten en zij mag dat ook doen, u hebt geen enkel recht aan het lichaam van een vrouw te komen. Geweld van mannen is gewoon een vorm van machteloosheid en we gaan hier geen rechtvaardiging voor vinden”, zei de DNA-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!