Brood 4.2% duurder in september 2018

1Brood 4.2% duurder in september 2018 11Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis in september 2018 ten opzichte van augustus 2018 gemiddeld met 0.4% gestegen. De periode waarover deze inflatie werd berekend, was april 2016 tot en met juni 2016. Het ABS vergeleek september 2018 met september 2017. Hier kwam vast te staan dat de consumentenprijzen gemiddeld met 5.5% zijn gestegen.
President Desi Bouterse haalde onlangs in zijn jaarrede aan dat het financieel management van de regering stabiliteit met zich heeft meegebracht en daarmee de basis heeft gelegd voor verdere economische groei. Hij stelde met een grote mate van zekerheid dat de economie, in vergelijking met de voorgaande 2 jaren, thans stabieler is geworden. Als beste bewijs verwees hij naar de wisselkoers sinds het achter ons liggende anderhalf jaar, die volgens het staatshoofd stabiel is. Hij meent dat het binnenlands prijspeil niet langer omhoog gaat. De jaarinflatie in 2016 was 55%, in 2017 was zij gemiddeld 22%, met 9,2% aan het einde van 2017. In 2018 neemt de inflatie verder af.
Bouterse beseft en benadrukte daarom dat de stabiliteit van de wisselkoers en van de prijzen belangrijk is voor vertrouwen in de economie. Dit zal tot meer en betere investeringsbesluiten moeten leiden. Zij openen de weg om een duurzame ombuiging van de economie te realiseren. “Op deze wijze, dus door strikt financieel management en door economische groei aan te zwengelen met publieke investeringen, zijn wij terechtgekomen in een opwaartse spiraal”, zei Bouterse.
Een verdere blik op de prijswijzigingen leert ons dat de inflatie bij brood en granen bijvoorbeeld in de maand september 4.2% was. Vlees en vleesproducten werden 9.8% duurder, terwijl vis, visproducten en garnalen 11.2% stegen in prijs. Maaltijden buiten huis, cultuur en onderwijs, operatie, onderhoud en reparatie van transportmiddelen en farmaceutische producten zijn allemaal met ruim 11% duurder geworden. Boter, oliën en vetten, vruchten en groenten, suiker en suikerproducten, softdrinks, sappen en water zijn allemaal met minder dan 5% gestegen in prijs. Huisvesting, onderhoud, reparatie van woning en nutsvoorzieningen, medische en paramedische diensten zijn met minder dan 1% omhooggeschoten in prijs.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!