Geen granman beëdigd op Drietabbetje

Kapitein Lesina heeft onlangs aan Dagblad Suriname zijn reactie gegeven op de berichten in de media dat Naze Amina te drietabbetje is beëdigd tot granman.
“Men probeert te doen geloven dat te Drietabbetje Naze Amina is beëdigd tot granman, maar dat is een pertinente leugen, want onze granman te Drietabbetje heeft Aboikoni, die daar is gekomen, als granman ontvangen. Het zou heel gênant zijn wanneer onze granman de heer Aboikoni niet zou ontvangen, hij was namelijk daar met een aanhang van meer dan 300 personen. Dat is onze gewoonte niet. Dus als er mensen in de pers onwaarheden rondbazuinen dat onze granman van Drietabbetje meneer Amina daar heeft beëdigd tot granman, zeg ik als hoofdkapitein Lesina van het kabinet van de granman dat het pertinente leugens zijn wat ze allemaal verspreiden.” Lesina zegt dat men probeert om een politieke tint aan het gebeuren te geven. “Op Drietabbetje was het een non-politieke bijeenkomst. We hebben ons niet beziggehouden met politiek, de bijeenkomst was erop gericht om alle pijnpunten van de 6 stammen gezamenlijk te bespreken. Alles wat ons stoort in het binnenland hebben we doorgenomen met de bedoeling dit kenbaar te maken aan de regering, zodat men op de hoogte is wat wij daar in het binnenland ontberen.” Kapitein Lesina geeft enkele voorbeelden, zoals een gascylinder die in de stad SRD 55 kost bedraagt in het binnenland al gauw SRD 150. Zo kost een zak rijst SRD 150, 1 liter benzine kost SRD 15, 1 liter Fernandes kost SRD 25. “Onze scholen beginnen laat, terwijl de gezondheidszorg te wensen overlaat. Deze zaken knijpen ons”.
Stemadvies
“Wij willen met een stemadvies komen.” De kapitein zegt voor alle politieke organisaties, die iets voor het binnenland willen betekenen, een stemadvies te willen geven door de bewoners van het binnenland te wijzen op de intenties van deze partijen. “Wij vinden het heel jammer. Ons grootopperhoofd Bono Velanti heeft duidelijk aangegeven dat granman Albert Aboikoni is geïnstalleerd door de president van de Republiek Suriname. Dat betekent dat die man wordt geaccepteerd. Amina is daar gekomen met zijn aanhang als granman, traditioneel benoemd. Natuurlijk kunnen we die meneer niet zeggen dat we hem niet willen op Drietabbetje. Wij willen met iedereen werken die door de president is benoemd. De president is de laatst verantwoordelijke, maar in het binnenland hebben wij onze manieren hoe wij ons grootopperhoofd benoemen en installeren naar onze traditie. Het is voor ons iets geestelijks, want we werken met onze voorouders. Dat betekent dat wij de benoeming via de voorouderlijn doen. Dus als er mensen zijn die hieraan een andere draai willen geven, dan is dat voor hun rekening. We betreuren het ten zeerste dat in Paramaribo het nieuws is verschenen dat wij een granman hebben benoemd. Dat is nogmaals een pertinente leugen”, zegt kapitein Lesina.
RB

error: Kopiëren mag niet!