Telesur stoot SZF van CTSS-plus zwemtroon

De eerste verrassing bij de jubileumviering van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-Plus) heeft niet lang op zich laten wachten. Bij de start van de 31ste editie van het toernooi dat dit jaar officieel dertig jaar bestaat ging Telesur met de zwemtitel van door. Het communicatiebedrijf stootte in Parima tegen de verwachtingen in het Staats Ziekenfonds (SZF) van de troon. Het was alweer de vijfde zwemtitel voor Telesur maar pas de eerste sinds 1993. Anderzijds voorkwam de telecomprovider dat recordkampioen SZF zijn derde zwemkampioenschap op rij en tiende overall behaalde. Telesur eigende zich vrijdagavond met 175 punten de zwemtitel toe. De kampioen ondervond vooral concurrentie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) die verraste door met 140 punten als runner-up te eindigen en voor het eerst sinds 2011 weer een plek in de top drie te bemachtigen. SZF, die de vorige twee edities won eindigde met 137 punten op een teleurstellende derde plek.
Records
Het leek vrijdag opnieuw de avond van het Staatsziekenfonds te worden toen Ferancia Madretsma net als vorig jaar als eerste aantikte op de 50 meter schoolslag bij de vrouwen. Ze prolongeerde haar titel in stijl door haar eigen record die ze vorig jaar vestigde te verbeteren: in 2017 liet Madretsma een tijd van 41.75 seconden te noteren en dit keer registreerde ze een tijd van 41.57 seconden. Carah Nieuwendam van Telesur werd tweede in 45.53 seconden terwijl Mariska Purperhart van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 47.64 op de derde plek eindigde. Maar Telesur sloeg later op de avond terug door eveneens een record te verbreken. Dit keer was het Shannon Purperhart die op de 50 meter vrijeslag bij de vrouwen namens het telecommunicatiebedrijf een nieuwe tijd registreerde. Purperhart klokte 29.33 seconden en was daarmee sneller dan de 29.98 seconden van Morena Leter uit 2016. Merredith Stoutenburg van de Energiebedrijven Suriname (EBS) tikte vrijdag als tweede aan na 35.36 seconden, terwijl Deborah Haime van Staatsolie op de derde plaats 35.56 seconden liet noteren.
SZF schreef ook 50 meter schoolslag bij de mannen op zijn naam. Winnaar Gilciano Strooker klokte 36.50 seconden en liet Claudio Sarucco van SLM die 38.12 noteerde achter zich. Randall de Freitas van Telesur eindigde na 38.17 op de derde plek. Het Staatsziekenfonds zag echter Telesur in de 200 meter estafette vrijeslag aan het langste eind trekken. Shannon Purperhart, Randall de Freitas, Carah Nieuwendam en Jair Vreugd noteerden met 2:03.81 minuten de snelste tijd. Het viertal liet Ferancia Madretsma, Leon Hendrison, Ivette Bonapart en Gilcia Strooker ruim achter zich. Het kwartet van het SZF noteerde 2:10.16 minuten terwijl Claudio Sarucco, Kathleen Muntslag, Ferdinand Nahar en Karin Tirion van SLM met 2:24.74 op de derde plats eindigden. De andere hoofdprijs van de avond ging naar EBS die in de persoon van Given Pinas de 50 meter vrijeslag bij de mannen won. Pinas tikte na 25.75 seconden als eerste aan terwijl Jair Vreugd na 26.39 seconden als tweede aankwam. Roan Rellum van Staatsolie werd derde na 27.86 seconden. De Centrale Bank deed niet mee aan het estafettenummer.
Overall uitslagen zwemmen: 1. Telesur 175 punten; 2. SLM 140 punten; 3. SZF 137 punten; 4. EBS 81 punten; 5. Staatsolie 78 punten; 6. SWM 70 punten; 7. Centrale Bank 62 punten; 8. Korps Politie Suriname (KPS) 30 punten.

error: Kopiëren mag niet!