“Personele uitgaven overheid in 2018 toegenomen met 13%”

Personele uitgaven overheid in 2018 toegenomen met 13%Het overvolle overheidsapparaat was eveneens een aandachtspunt tijdens de presentatie van econoom Steven Debipersad. Tijdens de discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op 17 oktober accentueerde hij dat de personele uitgaven van de autoriteiten in het eerste halfjaar van 2018 gestegen zijn met 13% ten opzichte van de eerste 2 kwartalen van 2017. “De omvang van het overheidsapparaat is al jaren een discussiepunt. De toename van 13% is vooral te wijten aan de uitbetaling van de koopkrachtversterking.” Zo toucheren de ambtenaren vanaf april 2017 een koopkrachtversterking van SRD 375, welke vanaf augustus 2017 verder gecumuleerd is naar SRD 500. Met de onderhandeling van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), waarbij er met de overheid een loonsverhoging van 25% is overeengekomen in september 2018, is het meer dan logisch dat de personele uitgaven in 2019 verder zullen toenemen.
Hieruit concludeerde Debipersad dat het looncomponent een groei heeft doorgemaakt van 28.5% naar 30.7% uit de totale overheidsuitgaven. Dit heeft betrekking op de vergelijking van het looncomponent in het eerste halfjaar van zowel 2017 als 2018. Als dit vanuit het bruto binnenlands product (bbp) wordt bekeken, is er in dezelfde periode sprake van een toename van het bbp van 7.6% naar 9%. “De verwachting is dat in 2019 het bbp nog meer van de economie zal consumeren.” Aangezien de staatsuitgaven voornamelijk betrekking hebben op de ambtenaren, vraagt Debipersad zich af waarom er een scheve verhouding is tussen de productiegerelateerde en niet- productiegerelateerde ministeries. Zo telt het ministerie van Sport- en Jeugdzaken veel meer medewerkers dan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “Ondanks de natuurlijke uitstroom van circa 3% in 2018, zijn er toch ongeveer 1.000 ambtenaren erbij gekomen”, aldus Debipersad.
KSR

error: Kopiëren mag niet!