Energie-efficiëntie wordt gedreven door de prijs

1Energie efficientie wordt gedreven  door de prijsVolgens de voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons-Geerlings, zijn factoren zoals energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Energie-efficiëntie moet de eerste zorgpunt zijn binnen het energieplan. Alle energieplannen beginnen wel met efficiëntie. “Vaak als we praten over besparing, dan denkt men aan spaarlampen. Besparing moet ruimer gezien worden. Wanneer de beleidsmaker ernaar kijkt en beleid hieromtrent moet beoordelen en deze ook dieper bestudeert, dan zal je zien dat energie-efficiëntie meer omvat dan simpelweg spaarlampen zetten.” De assembleevoorzitter zegt dat het is gebleken dat met de bestaande technologie in gebouwen en flats tussen 25 en 40 % besparing kan worden bereikt. Diverse technieken die gebruikt kunnen worden, variëren, zoals spaarlampen, isolatie tot energiezuinige koeling en andere technieken. “We moeten ons realiseren wat 20% besparing betekent bij energieverbruik voor de blijvende productie. Dat betekent dat als je 200 megawatt gebruikt, dat je bij en besparing van 20%, ruim 40 megawatt bespaart. Een voordeel is dat je het niet op 1 moment bespaart. Op het moment dat je structureel begint, blijft dit doorwerken in elk stadium in je energiegebruik.”
Deze besparing kon ervoor zorgen dat je simpelweg ook meer geld overhoudt in je zak, vindt Simons. Dit ontbreekt in Suriname vanwege een compleet materialistische energieprijs, voor vele gezinnen de motivatie om zuinig te zijn met energie. De energieprijs is echter reeds jaren achterhaald. “Het parlement luidde 15 jaar geleden een noodklok dat we het in Suriname niet meer zullen halen met hetzelfde tarief. Het feit dat er na 15 jaar geen reële prijzen zijn ten aanzien van energie, heeft gevolgen gehad op wat burgers hebben gedaan. Het is ook zo dat zeker in moeilijke tijden of in een crisis we mensen uit zwakke huishoudens moeten ondersteunen. Echter is gebleken dat EBS rijke mensen subsidieert. Je kunt geen grote energieprojecten uitvoeren als je dat doet, verklaart Simons.
NK

error: Kopiëren mag niet!