Bewoners Houttuin met gezondheidsklachten

2 Rookontwikkeling Ornamibo blijft  zorgen voor overlast
Frontfoto 1Rookontwikkeling vuilstortplaats Ornamibo blijft zorgen voor overlast

De bewoners uit de omgeving van de vuilstortplaats Ornamibo blijven last ondervinden van de aanhoudende rookontwikkeling in hun woongebied. Dagblad Suriname begreep van diverse bewoners op locatie dat de rookontwikkeling vooral voor ademhalings problemen zorgt. Een van de bewoonsters zegt aan verschillende aandoeningen te lijden en de huidige situatie verergert de klachten alleen maar. Een andere buurtbewoner, die niet constant last heeft vanwege de geografische ligging van zijn perceel, verklaart zich solidair met de mensen die wel de volle lading aan luchtverontreiniging te verwerken krijgen. Zo belandde de redactie van Dagblad Suriname op een verjaardagsfeest van een buurtbewoonster, die constant dikke pakken rook in huis en ook buiten moest inademen. Volgens deze gedupeerde hebben ook de schoolgaande kinderen last hiervan. Bovendien zegt ze dat kleren wassen bijna zinloos is, aangezien de rook direct weer neerdaalt op de kleren die buiten opgehangen worden om te drogen. “Waar is Nimos”, vraagt een van de bewoners zich af. “Want zij moeten ons beschermen tegen milieuvervuiling”, zegt hij.
Bij de ingang van Ornamibo konden slechts vanuit een afstand foto’s worden gemaakt, aangezien de toegang tot de vuilnisbelt was verboden voor buitenstaanders. Opvallend is wel dat met man en macht wordt geprobeerd om de rookpluimen te bedwingen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. In de wijde omgeving is de rook goed waar te nemen en wie in de buurt van de Cassialaan (Houttuin) rijdt, begint al last van brandende ogen te krijgen. De redactie kon vier brandweerauto’s uit de verte tellen, maar volgens omstanders waren er meer auto’s op het complex.
Het is nog onbekend hoe lang deze malaise nog zal duren en wanneer de normale situatie terugkeert. Feit is wel dat het een ondraaglijke situatie is waaraan snel verbetering moet worden gebracht. Een van de omstanders was wel van mening dat het hoog tijd wordt dat de overheid Ornamibo als vuilnisbelt gewoon moet sluiten en een andere plek voor dit doel moet uitzoeken, ergens ver weg van de plek waar mensen wonen.
RB

error: Kopiëren mag niet!