Verhogen bewustzijn rond energie-efficiëntie

1Verhogen bewustzijn rond energie efficiëntieRabin Parmessar, directeur van NV EBS, gaf bij de start van de Energiebeurs die in het Lala Rookh-gebouw gehouden wordt aan dat het doel van de beurs is het verhogen van de bewustwording van de gemeenschap omtrent energie-efficiëntie, de producten en diensten te tonen en de voordelen en de uitvoering van hernieuwbare energie. Het is volgens de EBS CEO van belang dat er gelet wordt op de opwekkingskosten, gekoppeld aan zuinig verbruik. “Wat we gemerkt hebben in de afgelopen periode, is de relatie tussen de prijs en het verbruik daarvan.” Echter wenste hij niet verder uit te wijden over de hoogte van de prijs, daar deze een aangelegenheid is van de regering. “Na de verhoging in 2016 hebben we gezien dat er een drop was van 10% (17 – 20 megawatt). Dus er is zeker een relatie tussen de prijs die we betalen als burger en de impulsen die we als burgers hebben om moderne technologieën toe te passen.” Door middel van deze ingrepen kan de groei enigszins geremd worden. Parmessar stelt dat de groei momenteel weer is verhoogd. Deze groei is vooral te wijten aan de toename van apparaten in de huishouding. Hierdoor neemt het verbruik toe. “Die relaties zien we duidelijk en het is hiervoor dat een antwoord gevonden moet worden.”
De directeur geeft aan dat er in de komende maanden het besluit genomen zal moeten worden om zwaardere investeringen te doen voor het opwekkingsvermogen. “We zullen uiterlijk begin volgend jaar een investering van 100 megawatt moeten doen of nemen, want er is een enorme vraag naar aansluitingen. Vorig jaar zijn er meer dan 10.000 aanvragen geweest. En op basis van deze ontwikkelingen heeft het energiebedrijf verschillende programma’s op touw gezet. Een van deze programma’s is het led-programma.
Dit initiatief is voortgevloeid vanuit terugkoppelingen met het IDB-programma. Het bedrijf wil middels de financieringsaanvraag via Caribbean Development Bank medio volgend jaar, landelijk het led-programma implementeren, van Albina naar Nickerie. “De technologische ontwikkelingen gaan in een rap tempo. Op de eerste plaats is het voor EBS een uitdaging om die ontwikkelingen bij te houden. Wat we zien is dat de technologie mogelijkheden aanbiedt om heel wat zaken in het kader van elektriciteit te organiseren. Zo zien wij dat de mogelijkheid er ook bestaat om dat mensen middels het Smart-systeem zelf kunnen volgen hoeveel zij verbruiken. Dit is een activiteit waar wij medio volgend jaar ook mee zullen beginnen. De EBS kijkt vervolgens naar wat het verder moet doen, in welke mate en in welke vorm om meer projecten te initiëren”, aldus Parmessar. Op de beurs zullen in de komende dagen ruim 30 bedrijven te zien zijn. Die zullen tonen wat er reeds op het gebied van hernieuwbare energie te vinden is. Ook zullen inleidingen gehouden worden door technici.
NK

error: Kopiëren mag niet!