Regelgeving beroep accountants aangescherpt

De Nationale Assemblee heeft de regelgeving van het beroep van accountant aangescherpt. De ontwerpwet ‘houdende regels inzake het accountantsberoep en instelling van een instituut voor Chartered Accountants’ is afgelopen dinsdag met 30 algemene stemmen aangenomen. Deze ontwerpwet zal ervoor zorgen dat een instituut voor chartered accountants zal worden opgericht. Dit is niets anders dan een instituut voor geregistreerde accountants die de beroepsuitoefening van accountants in Suriname moet reguleren. “Ook zal er sprake zijn van het bevorderen van kwaliteitsbewaking en kwaliteitsverbetering van de dienstverlening. Een bij wet erkende instituut of chartered accountants kan zich namelijk ook aansluiten bij mondiale en internationale beroepsorganisaties, die ook andere voordelen met zich meebrengen. Dit instituut zal ook zorgdragen voor de praktijkopleiding van accountants en het bevorderen van een goede beroepsuitoefening en het vaststellen en reguleren van beroepsregels en standaarden voor accountants, het doen opzetten en verzorgen van cursussen, lezingen, studiemogelijkheden en examens die betrekking hebben op het accountantsberoep”, lichtte Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs tijdens de behandeling toe.
Beroep accountants verheffen tot internationale standaarden
Met de nieuwe wet wordt volgens minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme beoogd het beroep van accountants in Suriname te verheffen tot internationale standaarden. “Dat is zeker nodig, daar de Wet op Jaarrekening veel meer werkgelegenheid voor accountants zal betekenen. De nieuwe wet is een belangrijke aanvulling op de Wet op Jaarrekening om de integriteit en transparantie te waarborgen. Niet alleen voor het accountantsberoep, maar ook de integriteit en geloofwaardigheid van onze bedrijven”, verduidelijkt Tsang. Tijdens de behandeling hebben meerdere parlementariërs ook de nadruk gelegd op het tekort aan actieve accountants en de bedragen die gepaard gaan met dit vrij beroep. Op dit moment ligt het aantal accountants op 39, terwijl er een behoefte is aan 300 tot 600 accountants.
Alv hoogste orgaan instituut
Het ‘instituut voor Chartered Accountants’ zal, wanneer het wordt opgericht, bestaan uit 3 organen. Het gaat om de algemene ledenvergadering (alv) als hoogste orgaan, het bestuur en een bureau. Daarnaast zal het instituut gewone en buitengewone leden hebben. “Bij de gewone leden is er sprake van een verplicht lidmaatschap. Buitengewone leden zijn personen die het beroep van chartered accountant of accountant niet kunnen uitoefenen, omdat zij niet aan de eisen voor de uitoefening van het beroep voldoen. Hieronder vallen accountants in opleiding, studerenden. Buitengewone leden dienen hun lidmaatschap aan te vragen bij het bestuur”, aldus Abdoel. De Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) gaat over het instituut.
FR

error: Kopiëren mag niet!