PhD-school gaat na 8 jaar officieel van start

Jack Mencke
Jack Mencke
De start van de PhD-school is niet zomaar een mijlpaal, maar één van de meest markante momenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) aan de vooravond van haar 50ste verjaardag op 1 november 2018. De geboorte van deze PhD-school brengt tevens een aantal principes tot uiting, waaronder integer leiderschap, belangeloos doorzettingsvermogen in moeilijke tijden en kennis als motor van ontwikkeling om tot een kennissamenleving te komen. Jack Mencke, voorzitter van het hoofdbestuur van Adek, zegt dat deze 3 principes gehuldigd moeten worden binnen de Adek gemeenschap. “Wij moeten de PhD-school duurzaam en dienstbaar maken voor de totale samenleving. We zijn overigens meer dan de som van onze individuele talenten, want we hebben bij de selectie gezien dat er ongelooflijk veel talent is bij studenten, docenten en de bestuurders. We zijn ook meer dan de optelsom van de 28 studenten waarmee we beginnen. We zijn een inspiratiebron voor de totale universiteit en de samenleving, want de school vormt een belangrijke voorwaarde om kennis te smeden als motor van ontwikkeling”, verklaart de voorzitter.
PhD-school vanuit een geïntegreerde benadering voortgekomen
De PhD-school is voortgekomen uit integer leiderschap van academici, studenten en toppers die het proces hebben ondersteund. Deze wetenschappers en studenten hebben met administratieve steun vanuit de universiteit en het IGSR jarenlang samen opgetrokken. De serieuze initiatieven voor een PhD-programma begonnen reeds in de jaren ’90. Er kwamen initiatieven van diverse personen en op het IGSR is men in 2010 serieus begonnen met een pilot PhD class programma. “Het was 28 april 2010 toen we begonnen met 11 masterstudenten.” Het waren masterstudeten van uiteenlopende disciplines, zoals Danny Lachmon, Kirty Algoe en Rosita Sohbie. Na ruim 3 jaren was het pilot PhD groep uitgegroeid met meer dan 20 studenten, waarvan 10 serieus het promotieproject begonnen. “Deze was zo succesvol, dat wij gepromoveerden en jonge wetenschappers hebben kunnen voortbrengen”, zegt Mencke. Het kernidee van dit pilotproject was studenten te laten beseffen dat ze ervaringen met elkaar moeten delen en elkaar moeten ondersteunen, promoveren met behulp van zelfstudie en het belang van een theoretische inbedding, bij te brengen. In 2013 werd besloten de PhD-school op te richten. Maar er kwam een enorme tegenstroom van de toenmalige universiteitsleiding die weerstand bood tegen dit project. Desondanks werd besloten met de pre- PhD class te beginnen. “Toen begonnen we met 30 tot 40 stuks studenten, waarbij we goed hebben kunnen inzien wat je zou moeten doen bij het definitief vorm geven van een PhD-school.”
“Tot vandaag hebben we promoveren via eigen initiatieven ingevuld via het begeleiden van individuele promovendi. Echter heeft deze aanpak een beperkt aantal gepromoveerden opgeleverd. Daarom is in de afgelopen 2 jaren heel hard gewerkt aan een integrale benadering van een PhD-programma en PhD-school voor de hele universiteit die ook opengesteld is voor studenten met een masterdiploma uit het buitenland. Onze PhD-school verschaft de student al vroeg een duidelijk idee wat haar promotieproject inhoudt”, aldus Mencke. Uit een grondige screening zijn er 30 studenten geselecteerd, waarvan 28 zullen studeren aan de PhD-school.
NK

error: Kopiëren mag niet!