Castilho: “De president leeft in zijn eigen realiteit”

Na de achtste jaarrede van de president van de Republiek Suriname gehoord te hebben gisteren, is de politicus Angelic del Castilho ervan overtuigd dat deze in zijn eigen realiteit leeft. Wat haar onder andere stoorde in de jaarrede van de president is de nonchalance. Het leek er heel veel op dat de president zelf zijn eigen jaarrede niet serieus nam. “Zijn presentatie was heel erg storend. De inhoud is precies wat we door de jaren heen van hem gewend zijn. Een heleboel beloften, een weergave van een realiteit die aan ons allen voorbij gaat. Hij alleen gelooft erin; het is immers zijn eigen lofverhaal. Het is in elk geval niet de realiteit die wij in ons land ervaren.” Er werden vervolgens heel wat zaken genoemd, zoals stabiliteit, integrale ontwikkeling, en dat wij eenheid hebben in het land. “Maar om de haverklap wisselen we van ministers en zijn we na 8 jaar van zijn beleid nog steeds een grondstoffenleverancier. Niets is veranderd en dankzij de benoeming van de granman Albert Aboikoni is het binnenland verdeeld. Er zouden voedselfabrieken worden opgezet, huizenfabrieken, waterexport zou beginnen, maar tot nu toe gaat alleen rondhout weg. Wanneer het ABS staakt, waarbij we juist betrouwbare statistieken nodig hebben, is gebleken dat men geen tijd heeft voor deze mensen. Over wat voor integrale ontwikkeling en eenheid heeft de president het eigenlijk”, vraagt de partijvoorzitter van DA’91 zich af.
Wat zijn de financiële resultaten?
Heel verbazingwekkend vindt de voorzitter wel toen de president aangaf overleg te plegen. “Maar de overeenkomst met Alcoa was getekend voordat iemand daarvan op de hoogte was. De inzichten van niemand waren daarin meegenomen en zelfs de opgave van DNA om de commissie te ontbinden en de MOU te verwerpen, waren allemaal terzijde gelegd. Hij heeft het ook erover gehad dat de regering niet meer moet uitgeven dan hij verdient. Maar wat zijn de financiële resultaten vanaf deze regering is aangetreden? Leningen en schulden die dagelijks op ons dak gedeponeerd worden. De gemiddelde schuld van een pasgeboren baby staat tegenwoordig al op SRD 45.000. Hij praat over nieuwe productie, maar er is geen diversificatie. Hij vertelt verder met trots dat de regering vanuit haar sociaal gevoel de essentiële diensten doordraait. Maar dat ik ook de plicht van de regering en geen prestatie”, zegt Castilho.
“Dan wordt ook gesproken over de gezondheidszorg, alsof die overeind staat. Problemen in de zorg worden gebracht alsof dat bij de mensen in de zorg zelf ligt, terwijl het grappige is dat hij voor zijn zorg zelf naar het buitenland gaat. Corruptie wordt overgebracht alsof die bestreden wordt, maar die hele wet van vorig jaar is nog niet tot uitvoering gebracht. Verder nog staat Suriname op die corruptieperceptie-index van vorig jaar genoteerd op nummer 41. Het is duidelijk dat de verkiezingen in zicht is en de welbekende beloften wederom worden geuit. Er is wederom geen zinnig wordt gerept over crisis beheersingsmaatregelen, alleen dat de regering minder gaat uitgeven en dat er strak beleid gevoerd gaat worden op dit vlak, maar dat hebben we vaak gehoord. De hele jaarrede klonk meer alsof de president zich afvraagt waar Suriname zich nou zorgen over maakt. De president leeft blijkbaar in een wereld waar er geen problemen zijn”, aldus de partijvoorzitter.
NK

error: Kopiëren mag niet!