Malonti: “Ze beweren dat het Frans grondgebied is”

Malonti patrouile 1
Malonti patrouile 2
Frontfoto 1
Frontfoto 2
Frontfoto 3Boten, machines en brandstof in de fik gestoken

Volgens districtscommissaris Margaretha Malonti zijn bij een patrouille van de Surinaamse en de Franse politie te Boven-Suriname, buitenboordmotoren, boten en brandstofbarrels bij een aanmeerstijger in brand gestoken. Dit gebeurde nadat in het gebied goudwinningsactiviteiten waren geconstateerd. “De aanmeerstijger ligt nabij een eiland midden in de Marowijnerivier”, zegt Malonti. “Ze beweren dat het Frans grondgebied is”, zegt de dc verontwaardigd. Zij kan niet bevestigen noch ontkennen of deze bewering klopt.
“Het is in de buurt van Gan K’ba, een eiland in de Marowijnerivier. De plaats heet Kapasitabiki. Volgens de bewoners is het al honderden jaren Surinaams grondgebied en geldt het als een verzamelplaats alwaar de mensen aanmeren om hun brandstof in te laden, voor transport naar de goudvelden. Nu zeggen de Fransen dat het Frans grondgebied is”, stelt Malonti. De dc zegt dat ze al jaren in het district werkt en dit voor het eerst meemaakt.
Ook Edward Belfort is verontwaardigd. “De mensen hun bezittingen worden vernietigd.” De Abop-parlementariër is fel gekant tegen de wijze waarop zaken worden aangepakt. “Men heeft niet eens de gelegenheid gehad om weg te gaan.” Belfort zegt dat de Marowijnerivier in haar volle lengte en breedte tot het Surinaams grondgebied behoort. “En juist op die rivier vaart de Franse politie de boten tegemoet en vernietigt ze.” Belfort doelt op overtredingen die worden geconstateerd. De parlementariër zegt dat zijn partij vanwege de bekendheid met de werkwijze van de Franse gendarmerie in het grensgebied geen voorstander was, en is, van de ‘2 kilometer bevoegdheid’, welke inhoudt dat de Fransen tot 2 kilometers op Surinaaams grondgebied arrestaties mogen verrichten. Ondertussen is dit verdrag tussen Frans-Guyana en Suriname in werking getreden.
RB

error: Kopiëren mag niet!