Nogmaals Suriname Failed State

Wij moeten onze ogen niet sluiten voor het feit dat Suriname onder leiding van onze huidige president, helaas is afgegleden tot een bedenkelijk niveau en zelfs ook een “failed state” wordt genoemd. Het is natuurlijk niet leuk om dit te horen uit de mond van een lompe Hollander, een nakomeling van de kolonisator en slavenhandelaar. Deze heeft ondertussen zijn excuses aangeboden en de plooien lijken glad gestreken. Echter zijn er nog steeds bewijzen die de uitspraken van deze Nederlandse bewindsman kunnen staven.
Zie hier de begrippen die worden gehanteerd voor een mislukte staat en oordeel zelf: 1) Verlies van fysieke controle van het grondgebied of van het monopolie op het rechtmatig gebruik van geweld; 2)Erosie van wettig gezag in het nemen van beslissingen; 3) Onvermogen om basisdiensten te verstrekken; 4) Onvermogen om te communiceren met andere staten als volwaardig lid van de internationale gemeenschap.
Voorbeelden zijn er nogal wat: 1)We zien steeds vaker dat bendes onze samenleving terroriseren; het lijkt er heel veel op alsof de overheid zelf daaraan meewerkt; ze doen er immers niet veel aan om dat terug te dringen; 2) Onze delfstoffen en bossen worden door vreemdelingen leeggeroofd en wij mogen toezien hoe dat gebeurt, terwijl wij op een gifbelt worden achtergelaten; 3) In de kwestie van de ontmanteling van Suralco is het parlement compleet buiten spel gezet en de coalitie speelt dit akelig spelletje mee; 4) Het negeren van de PG in de ontmanteling van de Intelligence Unit; 5) We zien dat de overheid de basisdiensten voor onderwijs en gezondheidszorg door haar eigen schuld niet kan garanderen. Door populistisch gedrag zijn deze problemen ontstaan; 5) Suriname wordt steeds vaker als joker gezien door het buitenland, mede in verband met onze standpunten over Venezuela. Ook onze faam als narco doorvoerhaven helpt mee aan de negatieve beeldvorming van ons land. En laten wij natuurlijk ook niet vergeten dat wij zitten met de veroordeling van de president van Suriname inzake drugsaangelegenheden.
Een van de grootste gevaren voor ons land is de wijze waarop onze DNA wordt geleid. De voorzitter heeft duidelijk lak aan de mening van een ieder en het is goed merkbaar dat er een onderling spelletje wordt gepeeld tussen de coalitie en de regering o.l.v. de heer DDB. Dit zal vergaande consequenties hebben voor onze toekomst.
De gezondheidszorg is in grote problemen en de overheid blijkt telkens niet in staat te zijn oplossingen aan te dragen. Het blijft maar bij brandjes blussen. Het is wachten tot de hele zaak in elkaar dondert maar daar liggen onze bewindvoerders niet wakker van.
Over de corruptie wil ik niet eens praten want dit wordt duidelijk en openlijk door de huidige regering gefaciliteerd. Wat erg storend is, is dat men doet alsof men serieus bezig is dit probleem aan te pakken maar steeds blijkt dat alles in verhoogde vorm toeneemt. En dan niet te spreken over de futuboi’s die altijd alles weerspreken en een loopje nemen met onze intelligentie.
Dat de scheidende ambassadeur Nolan van de VSA wordt geprezen is alleszins begrijpelijk. Zoonlief zit in het gevang in genoemd land en bekend is dat mensen hem zo spoedig mogelijk weer hier willen hebben, het liefst voor de verkiezingen van 2020. Zou de vertrekkende Nolan een goed woordje kunnen doen, zou een naïeveling denken?
Ik wil de kiezers waarschuwen hun ogen en oren goed de kost te geven en zich niet te laten ringeloren door domme, hebzuchtige en egoïstische elementen uit het paarse kamp. Want de natuur of de Surinamers zullen vroeg of laat met hen afrekenen.
Tony van den Hakker

error: Kopiëren mag niet!