Bouterse verkiest jaarrede boven VN-vergadering

President Desi Bouterse treft alle voorbereidingen om de jaarrede aanstaande vrijdag zelf uit te spreken in De Nationale Assemblee (DNA) en hierna de ontwerpbegrotingen over het dienstjaar 2019 te presenteren. Dit deelde het staatshoofd gisteren mee aan journalisten. Vorig jaar moest vicepresident (toen waarnemend president) Ashwin Adhin de jaarrede uitspreken nadat Bouterse op advies van zijn artsen bedrust moest houden. De president is pas terug van een buikhernia-operatie in Cuba en moet op advies van zijn artsen het wat rustiger aan doen. Vandaar dat de aankomende staatsbezoeken aan Servië, Turkije en Rusland zijn uitgesteld. Indien de politieke agenda het toelaat, gaan deze reizen in het eerste kwartaal van 2019 door. Het staatshoofd deelde ook mee dat hij niet aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal meedoen. Het land zal daar worden vertegenwoordigd door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Suriname is op 28 september aan de beurt in de VN, dezelfde dag waarop de jaarrede wordt uitgesproken in het parlement. Bouterse verkiest DNA boven de VN.
Bezoek ministers China en Turkije historisch
De president heeft gisteren de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, ontvangen in het presidentieel paleis. Bij de ontmoeting met de Chinese minister waren ook de ministers Gilmore Hoefdraad van Financiën en Lekhram Soerdjan van Lanbouw, Veeteelt en Visserij aanwezig. De president noemde het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, afgelopen vrijdag en dat van de Chinese bewindsman ‘historisch’.
FR

error: Kopiëren mag niet!