Pride Month komt voort uit activisme

1Pride month komt voort uit activismePride Month wordt georganiseerd onder de vlag van LGBT Platform Suriname en wordt van 1 tot en met 30 oktober gehouden. Imran Taus, voorzitter van de Pride Commissie, gaf aan dat Pride Month niet alleen een feestelijke event is. Hoewel dit evenement pas voor de 2de keer wordt gehouden heeft de organisatie een zekere groei en belangstelling mogen zien zowel bij de LBGT-gemeenschap als bij de samenleving. Pride Month komt volgens hem voort vanuit het activisme. Het is een beweging die tot stand kwam in 2011 nadat een parlementariër (Ronny Asabina) onder andere had gezegd dat homoseksualiteit met wortel en tand uitgeroeid moest worden. De Pride Month is niet een zware activistische strijd, omdat het niet alleen gaat om het afdwingen van rechten maar ook het teweegbrengen van een stukje bewustwording. “De sfeer van samenhorigheid en elkaar respecteren moet ook door de samenleving gedragen worden.” Raoul Franker, commissielid, verduidelijkte dit verder door aan te geven dat Pride Month wordt gevierd zodat LGBT-mensen gerust kunnen zijn wie ze zijn, ondanks hun seksuele geaardheid of genderidentiteit, en daar openlijk voor kunnen uitkomen. Het uiteindelijke doel van de Pride Month is een beter leven creëren voor een ieder, ondanks het geslacht, ras, seksuele geaardheid of genderidentiteit.
De Pride Month kent een diversiteit aan activiteiten. Het dient als een instrument om de LGBT-gemeenschap en de rest van de samenleving dichterbij elkaar te brengen. “Je merkt dat er steeds meer niet LGBT’ers participeren aan de activiteiten. Die ervaren de pride ook als een feest, waar een ieder zichzelf mag zijn. Van het jaar wil de commissie een andere weg op met Pride Month.” De commissie heeft mogen merken dat Suriname ten aanzien van acceptatie een voorsprong heeft op andere landen, gekeken naar religie en culturele achtergrond, en dat dit een van de belangrijkste redenen is dat we in Suriname één van de grootste pride events hebben van het Caribisch gebied. Taus zegt dat het platform die rol in het Caribisch gebied wil uitbuiten. “Vanuit het platform willen we de progressie die we maken qua acceptatie verder ontplooien en een belangrijke voedingsbron voor andere mensen zijn in het Caribisch gebied. Dit heeft namelijk economische kansen voor Suriname. Verder kan de Pride Month bijdragen aan een betere toeristvriendelijke samenleving.”
Diversiteit aan activiteiten
De Pride Month is onderverdeeld in 2 grote activiteiten, waarbij de eerste helft meer gericht zal zijn op educatieve aspecten en de tweede helft op de feestelijkheden. Enkele activiteiten zullen zijn filmdagen, georganiseerd door de 5 ondersteunende ambassades (Franse, Braziliaanse, Argentijnse, Nederlandse en Amerikaanse ambassade), die een LGBT film of documentaire zullen tonen. Er zal een family day gecombineerd met een sportdag gehouden worden, culturele events, de Mati Award Show, een voorlichtingssessie met de vakbond en uiteindelijk (27 oktober) de parade, die begint en eindigt bij Zus en Zo. Het ligt in de bedoeling de Pride Month als evenement te branden. Het LGBT Platform wenst dat men in Suriname en daarbuiten weet dat er een internationale Pride is in Suriname. Tenslotte moet het groter doel van de Pride niet uit het ogen verloren worden en dat is awareness, acceptatie en respect voor elkaar te promoten.
NK

error: Kopiëren mag niet!