Doekhie: “Als dc ging ik ook in Coronie mensen arresteren”

1Doekhie “Als dc ging ik ook in Coronie mensen arresteren”NDP-parlementariër Rachied Doekhie kan zich niet terugvinden in de recente verklaring van politici in de kwestie van districtscommissaris Lakshminarain Doebay van Saramacca. De burgervader heeft een week terug na een verkeersovertreding in Nickerie geweigerd zich te onderwerpen aan de instructies van de politie en zou kort na een gesprek met de politieman plotseling zijn weggereden, omdat hij van oordeel is dat de districtscommissaris altijd boven de politie staat. VHP-parlementariër Krishna Mathoera zei toen in een reactie aan de krant dat Doebay niet boven de wet staat en slechts instructies met betrekking tot de openbare orde aan de politie kan geven in zijn eigen district, Saramacca. Doekhie, als voormalige districtscommissaris van het district Nickerie, vindt in tegenstelling tot Mathoera dat Doebay in deze wel bevoegdheden heeft in een ander district. “Doebay is districtscommissaris in de Republiek Suriname. Dus waar hij ook gaat in het land is hij districtscommissaris. Het geval is dat een dc het beheer krijgt over één of meerdere districten in een bepaalde periode. Nu is Doebay dc in Suriname, die het beheer heeft over het district Saramacca. Hij is dus ook hulpofficier in andere districten. Als dc ging ik ook in Coronie mensen arresteren”, zegt Doekhie aan Dagblad Suriname.
‘Het is niet zo gegaan’
De NDP’er vindt dat de politieambtenaar in kwestie opzettelijk zaken verkeerd verder heeft gerapporteerd aan zijn meerderen. Wat volgens de politicus wel vaststaat, is dat Doebay hard heeft gereden en op de bon moest. Langs de weg staan borden waarop staat aangegeven dat de maximaal toegestane snelheid 50 km per uur is. Doebay reed 67 km per uur. “Het is niet zo gegaan. Doebay heeft gezegd: ‘als ik hard heb gereden, doe je werk en beboet mij’. Maar je gaat een dc nu zeggen om uit zijn auto te stappen, terwijl de agent aan het voertuig en kentekenplaat van Doebay al zag dat die man een districtscommissaris is”, zegt Doekhie. Volgens de parlementariër was de wetsdienaar niet bevoegd om de burgervader op zo een manier aan te spreken, omdat de dc in rang hoger staat en de positie heeft van hoofd van de politie.
Zaak Doebay wordt grondig onderzocht
Volgens de wet moet een ieder zich aan de verkeersregels houden, dus ook een districtscommissaris. In het Wetboek van Strafvordering is opgenomen dat de bevoegdheid van de districtscommissaris beperkt is tot het grondgebied waarvoor hij is aangesteld. Hieruit moet geconcludeerd worden dat een districtscommissaris niet benoemd wordt voor heel Suriname, maar slechts voor een bepaald territoir. Het is niet duidelijk of de dc wel of niet beboet is voor deze overtreding. De zaak van Doebay wordt momenteel grondig onderzocht.
FR

error: Kopiëren mag niet!