7 doden geregistreerd in Verkeersveiligheidsmaand 2018

De Suriname 1515 Verkeersveiligheidsmaand 2018 is voor dit jaar officieel ten einde gekomen. De afsluiting vond op zaterdag 15 september plaats bij het politiebureau te Lelydorp in het district Wanica. Het streven is om de verkeersongevallen alsook verkeersdoden tot nul te brengen, maar heel ongelukkigerwijs moeten de instanties toch 7 doden noteren in de verkeersveiligheidsperiode.
Korpschef Roberto Prade, die namens de minister van Justitie en Politie sprak, zegt dat ondanks alle waarschuwingen en signalen om extra alert te zijn in het verkeer, er is opgemerkt dat er toch aanrijdingen met dodelijke afloop en een reeks aanrijdingen met kleine tot grote materiële schade zijn geregistreerd. “Er moet een verandering komen in ons rijgedrag en dat kan het ministerie van Justitie en Politie niet alleen realiseren door constant politieambtenaren op de wegen te plaatsen of steeds de boetes op te schroeven. Wij hebben uw ondersteuning nodig om het negatief gedrag in het verkeer te veranderen”, zei Prade.
Volgens Prade maakt het niet uit tot welke instanties, organisaties of bedrijf men behoort, de inbreng in deze is van bijzonder belang. Hij apprecieerde de inspanning van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), het Platform Verkeersveiligheid, de Lions Club Paramaribo Central, Telesur en andere bedrijven en organisaties voor hun creatieve bijdrage aan de verkeersveiligheid. Het hoofd van de afdeling Verkeer van het Korps Politie Suriname (KPS), hoofdinspecteur Elisabeth Shepperd, zegt dat in vergelijking met de voorgaande jaren er dit jaar veel minder doden zijn gevallen, maar het zou beter zijn geweest als er geen verkeersdoden waren in de maand.
Vorig jaar vielen er 12 doden en in 2016 waren het 8. Het kan volgens Shepperd veel beter als we ons met zijn allen houden aan de verkeersregels. “Wees geen gevaar voor uzelf of voor anderen’, stelt Shepperd. De vertegenwoordiger van KSV, Agatha Cederboom, zegt dat Suriname nog minder dan 2 jaar heeft om de gestelde verkeersdoelen van de Verenigde Naties (VN), om wereldwijd 50% minder verkeersdoden en slachtoffers te hebben, te behalen. Dat kan alleen door een centrale aansturing, wat op dit moment niet het geval is. “Commitment op het hoogste niveau ontbreekt er vooralsnog”, zegt Cederboom.
Net als elk jaar heeft Lions Club Paramaribo Central aan het eind een verkeersvlag gehesen. Er staan intussen 6 vlaggen verspreid op verschillende plaatsen om de aandacht van de weggebruikers te vestigen op de noodzaak van veilig verkeer.

error: Kopiëren mag niet!