Verkiezing jeugdambassadeurs sinds eind juli bevroren

De verkiezing van de jeugdambassadeurs is nog steeds bevroren. De minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, heeft onlangs te kennen gegeven niet onder de indruk te zijn van de houding die de leiding van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft aangenomen ten opzichte van deze internationale aangelegenheid. Het betreft een verkiezing waarbij er invulling gegeven moest worden voor de functies van Caricom Youth Ambassadors (CYA), United Nations Sustainable Development Goals (UNSDG) alsook de sportambassadeurs. Het ministerie had de verkiezing uitgeschreven op 28 juli 2018, echter is er vanaf dat moment tot heden geen duidelijkheid gekomen in deze kwestie.
Met de voortgang van deze verkiezing op de geplande datum kon Suriname vanaf augustus 2018 het voorzitterschap van het Caricom Jeugdambassadeursprogramma vervullen. Aangezien de deadline reeds verstreken is, bestaat het vermoeden dat Suriname de voorzitterstoel heeft verloren. Hoe komt het dat de verkiezing zoveel tegenwerking heeft ondervonden vanuit het NJP? Het begon allemaal toen Kelvin Koniki, voorzitter van het NJP, op 21 juli 2018 (de dag van de kennismaking met de jeugdambassadeurskandidaten) erachter kwam dat de lijst van de kandidaten geen zuivere koffie is. Deze lijst was overigens niet van tevoren toegestuurd naar het NJP. De kandidaten die overigens door het ministerie zijn voorgesteld, zijn als volgt: Sulakshana Kanhai, Simone Marica, Sharesso Lanti, Kanape Obed, Dwight Prade, Georgette Grootfaam, Sivern Hammen, Edgar Sampi, Jamil Starke, Carol Wens en Chermain Pansa.
Op een gegeven moment zag de leiding van het NJP dat de naam van de kandidaat, Jamil Starke, op het laatste moment met een pen was bijgeschreven op de kandidatenlijst. Voor de leiding van het NJP kon dit op geen enkele wijze door de beugel; zij eiste van het ministerie een verantwoording over dit incident. Hierdoor werd de verkiezing uitgesteld. Het NJP, dat de vreemde gang van zaken zou onderzoeken, heeft tot nog toe niet laten weten wat er uit de bus is gekomen. In de eerste week van augustus 2018 was er een huishoudelijke NJP-vergadering gepland. Ook dit werd afgeblazen nadat er geen quorum bleek te zijn.
Volgens een jeugdparlementariër is het verwijt van de minister, dat het NJP onvoldoende bewust is over de jeugdambassadeursverkiezing, misplaatst. Er wordt namelijk ervan uitgegaan dat het ministerie ruim van tevoren wist dat Suriname een voorzittersrol te vervullen heeft. Hierdoor rijst de vraag waarom het ministerie op het laatste moment zaken is gaan doordrukken. “Dit is heel onprofessioneel”, gaf een jeugdvertegenwoordiger te kennen. Dat het NJP wat gas heeft teruggenomen ten aanzien van deze kwestie, is vermoedelijk te wijten aan het recesperiode van het NJP. In september van het afgelopen jaar is gebleken dat er geen NJP-vergaderingen hebben plaatsgevonden.

error: Kopiëren mag niet!