Bond SLM keurt onbehoorlijk gedrag tegenover werknemers Residence Inn af

Bond Personeel SLM keurt onbehoorlijk gedrag tegenover werknemers Residence Inn afDe sluiting van Residence Inn en de zaken rond die Surinaamse Luchtvaart Maatschappij zich hebben voltrokken, geven de Bond Personeel SLM (BPSLM) reden tot bezorgdheid. De bond meent verrast te zijn met de sluiting van het hotel Residence Inn. De schrik was volgens vakbondsvoorzitter Robby Maaijen ook te merken bij de werknemers. Inmiddels is wel bekend dat op 1 werknemer na, allen (39) hebben ingestemd met een afkoopregeling. De bond heeft zijn misnoegen gisteren op een persconferentie echter helder gemaakt. Er is met de bond een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten. Daarin is verankerd dat er constant overleg zal zijn tussen bond en directie. Volgens de bond valt de sluiting van het hotel daar ook onder. De SLM-directie moest de bond zo volledig en tijdig mogelijk inlichten over dit besluit.
Communicatieproces
Op vrijdag 10 augustus werd door de SLM-directeur het besluit van de sluiting medegedeeld aan de bond. De bond benadrukt dat er geen overleg is geweest.
“Wat gebeurt er met medewerkers? Er komt een afvloeiingsregeling als een donderslag bij heldere hemel”, zegt Maaijen. Zo een relatie was de BPSLM zeker niet gewend met vorige directies. Op maandag 13 augustus werden de medewerkers door de bond geïnformeerd. “De gemoederen waren verhit. Men wilde overgaan tot het aanvallen van de manager. Hij werd verweten van mismanagement. Er is verkwistend beleid gevoerd. In december 2016 is de manager met 2 personen in het vliegtuig gestapt naar Cayenne om vers ham te kopen. Ik denk dat het in Suriname wel goedkoper is”, illustreert Maaijen. Er werd weer contact gemaakt met de directeur van de SLM. De directeur heeft terstond het besluit genomen om naar Residence Inn te gaan om medewerkers toe te spreken. Bij die gelegenheid werd afgekondigd dat per 1 september Residence Inn wordt gesloten. Er werden dus geen reserveringen meer gemaakt. Voor klanten wordt de mogelijkheid gezocht om ze elders onder te brengen of gelden te restitueren.
Een afkoopregeling wilde de bond niet hebben. “Er moet een speciaal plan komen. Hoe begeleid je die mensen verder? Mensen hebben schulden bij het Pensioenfonds SLM en andere financiële instellingen. Hoe zit het met de medische kosten? Afspraak was om dit samen af te wikkelen en een sociaal plan samen te stelling”, zegt Maaijen. Op maandag 27 augustus was de eerste meeting tussen de BPSLM en de SLM-directie. SLM moest haar bod presenteren. De directie gaf aan dat er geen discussie moest zijn over het bod. Er was geen onderhandelingsruimte. “Het was een take it of leave it situatie. Dat is niet verankerd in de cao. Men was duidelijk uit op een conflict met de bond”, meent Maaijen. De communicatie werd opgepakt met het team van de directie van SLM. Tot en met 27 augustus heeft heeft Residence Inn een general manager gekend (Carlo Dwarka Panday). Tot 27 augustus was het nog niet bekend dat Johan Sedney benoemd zou worden tot directeur van Residence Inn NV.
Op 29 augustus moest de bond vernemen dat de communicatie sinds toen via de nieuwe directeur moest gaan, een directeur die men niet kende. De medewerkers zijn hierover wederom geïnformeerd. Zij kregen van de bond de instructie om geen enkel document te ondertekenen totdat de bond een sociaal plan zou ontvangen van de SLM-directie. Dat plan is tot heden niet ontvangen. Volgens de observatie van de bond is het aanbod van de directie ook opzettelijk niet op schrift aan de bond verstrekt.
Concurrentiebeding
“Op 30 augustus werden de mensen al meegedeeld door de nieuwe directeur dat de bond niets voor hen zou betekenen. Er is een bod aangeboden. Bijkans een ieder is ermee akkoord gegaan. Ik heb het systeem gezien. Er werd eerst een cheque op tafel gelegd. Mensen hebben tussen SRD 5.000 en SRD 147.000 ontvangen. Mensen die nooit zoveel geld hebben gezien en nu in deze vakantieperiode onkosten hebben, hebben getekend. Zaken zijn de mensen voorgehouden: het bedrijf wordt verkocht en men wordt in de gelegenheid gesteld om wederom te solliciteren. Men krijgt een getuigschrift waarmee men kan gaan shoppen. De mensen hebben voor een concurrentiebeding moeten tekenen. Men heeft bepaalde skills opgebouwd in de horeca. Nu men de baan kwijt is, kan men niet meer in de sector solliciteren, omdat men al voor getekend heeft. Waar moeten mensen nu solliciteren? Dit is onbehoorlijk gedrag naar de mensen toe. Als deze mensen solliciteren bij een horecabedrijf kunnen er juridische stappen worden ondernomen tegen de mensen”, aldus de bondsvoorman. Er zullen brieven worden gericht aan directie en de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) om deze kwestie verder te bespreken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!