Raghoebarsing: “Wij zullen leren dat stabiele koers en prijsstijgingen niet zelfde zijn”

1 Raghoebarsing GÇ£Wij zullen leren dat een stabiele koers en prijsstijgingen niet hetzelfde zijnGÇ¥“Sinds het vertrek van de vorige bankpresident en de aankomst van het nieuw team in de leiding, zijn er behoorlijke maatregelen getroffen om de zaak te stabiliseren.” Dit stelt econoom Stanley Raghoebarsing als hij kijkt naar de prestatie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de valutamarkt. Hij geeft mee dat een stabiele koers op een of andere manier als een winstpunt mag worden gezien. Dit, vooral gezien het bedrijfsleven zich met een stabiele koers beter kan bewegen. Daarnaast hang de overheidsbegroting ook af van een stabiele koers.
Echter merkt hij op dat de problemen in het internationaal geldverkeer zijn blijven bestaan. “Wij hebben wel een redelijk stabiele koers, maar het vertrouwen vanuit het buitenland in onze munt en de wijze van bestuur krijgen grote vraagtekens. Dat leidt uiteindelijk tot het vasthouden van geld. Wij denken nu dus dat wij een stabiele koers hebben en uit de problemen zijn, maar dat is helemaal niet het geval”, meent Raghoebarsing.
“Wij zullen leren dat een stabiele koers en prijsstijgingen niet hetzelfde zijn. Je zult nu zien dat de koers stabiel blijft en de prijzen op de lokale markt toch stijgen”, zegt de econoom. Dat heeft volgens hem allemaal te maken met de uitgaven van de staat. Die zijn naar zijn oordeel niet onder controle. “De regering blijft maar uitgeven. Wat men gelukkig niet meer doet, is graaien in de kas van de CBvS. De valuta wordt niet meer geplunderd. Men gaat echter leningen aan en pleegt allerlei technische kunstgrepen om meer geld in de economie te pompen”, vertelt hij. Raghoebarsing voert daarom aan dat de arbeidersklasse ervoor moet waken dat zij niet de schuld krijgt van deze problemen. Hij verwijst hier naar de laatst aangekondigde salarisaanpassing voor ambtenaren. De looncorrecties zullen extra SRD’s in omloop brengen. De ambtenaren zijn volgens hem niet de veroorzakers van deze wanorde en verdienen hun salarisaanpassingen. Vandaar dat er geëist en gevolgd moet worden dat de overheid bezuinigingen doorvoert tegenover de salariscorrecties. Zo niet, verwacht Raghoebarsing het voornoemde lesje: een stabiele koers en dan nog prijsstijgingen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!