Ordening nodig in wildwest situatie jongeren

Er zijn in de afgelopen dagen twee berichten in de ether geplaatst die een verontrustend beeld geven over de situatie waarin de Surinaamse jongeren zich bevinden. Het eerste betreft een bericht over de verslaving van verschillende jongeren aan de vele gokspelen die Suriname rijk is. Het tweede gaat om het recenter bericht van jongeren die vroeg in de ochtend uit een nachtclub komen en bij een aanrijding een verkeersdeelnemer doodrijden. Surinaamse jongeren maken een moeilijke periode mee. De economische problemen en de onzekerheid over de toekomst leggen een bepaalde druk op de jongeren. De gezinnen zijn over het algemeen gedurende de jaren heen kleiner geworden en staan jongeren in de kleinere gezinnen meer op zichzelf. Jongeren zijn gedurende de jaren ook veel autonomer geworden. Er is veel meer ruimte ontstaan voor kinderen om inspraak te hebben over het eigen leven en te beslissen over de vrije tijd die men heeft. Ouders geven kinderen veel meer beslissingsvrijheid dan voorheen. Dat maakt dat kinderen veel eerder dan vroeger hun onschuld verliezen. Na een periode van zware armoede heeft de Surinaamse bevolking in de periode 2004 tot 2012 een behoorlijke periode van welvaart ervaren. De kinderen in de kleinere gezinnen zijn met een bepaalde luxe opgebracht. In deze periode vond ook een drastische wijzging van de levenswijze van de Surinamers plaats. Door de vele car centres werden auto’s meer dan voorheen bereikbaar voor de Surinamers. Door de volle schappen van de supermarkets raakten ook verschillende soorten bier en whisky binnen handbereik van de burgers. Deze goederen raakten binnen handbereik van de jongeren naarmate de kleinhandel meer in handen kwam van niet-Surinamers. De sociale controle die de winkelier/buurtgenoot over de buurtkinderen uitoefende is weggevallen sinds de kleinhandel in handen raakte van buitenlanders. In deze periode nam het drinkgedrag van de Surinaamse jongeren toe. De Surinamers zijn nu op veel jongere leeftijd gaan drinken. Een trend die zich ook voordeed is dat veel tieners ook vanuit de districten zich overgaven aan het nachtelijk leven waaraan aanvankelijk alleen volwassenen meededen. Het publiek in de discotheken en nachtclubs is veel jonger geworden. Er zijn veel tieners die met medeweten van hun ouders zonder een rijbewijs dagelijks deelnemen in het verkeer. Voor veel ouders is dit een bevestiging dat hun kinderen volwassen zijn geworden. Hetzelfde geldt voor het uitgaan, het in de ochtend thuis komen en het zuipen. De aanrijding van recent heeft een aantal zaken blootgelegd. Ten eerste rijst de vraag hoe het is gesteld met de leeftijdscontrole bij nachtclubs. Is het zo dat iedereen ongeacht leeftijd in de nachtclubs naar binnen mag gaan en mag stoeien met de sekswerkers? De politie kan in de ochtenduren veel personen die onbevoegd rijden of dronken aan het stuur zitten bekeuren met een boete. De politie weet precies waar deze controles gevoerd moeten worden maar de politie verzaakt haar taak opzettelijk. De politie doet hier en daar ook mee met de party’s waarin jongeren zijn betrokken. Er is een behoorlijke wildwest ontstaan in het uitgaansleven met veel tieners en wilde taferelen. Toezichthouders in de vele uitgaansgelegenheden verzaken hun plicht. De dc’s en de politie moeten aangezet worden door de regering om een strengere controle uit te voeren en boete’s uit te delen. De aanrijding met dodelijke afloop dagen terug heeft als oorzaak het ontbreken van controle.
Een andere ontwikkeling is de explosieve toename van de kansspelen in Suriname. Het is bekend dat tieners onder de 18 jaar vrijelijk aan deze kansspelen deelnemen en daarbij ook verslaafd raken. Veel tieners zijn door hun verslaving genoodzaakt om zich bezig te houden met betaalde activiteiten en verlaten de school. Anderen lenen geld en betalen die niet terug. Weer anderen zetten hun ouders en verzorgers onder druk. Het aanbod aan kansspelen is uitgebreid, ook tieners doen grif mee. Veel ouders zijn ook verslaafd aan deze kansspelen. We schreven eerder dat normale klanten bij de kassa van supermarkten op bepaalde uren van de dag nauwelijks ruimte krijgen om voor hun boodschappen te betalen door de gokkers die zich ophouden bij de kassa om te spelen en resultaten te vernemen. Er moet een onderzoek worden verricht naar de exacte toestand van de jongeren in Suriname. De toestand lijkt in de richting te wijzen van verslaving aan alcohol en kansspelen en participatie aan illegale activiteiten en gedrag dat niet bevorderlijk is voor een gezonde ontwikkeling van deze jongeren. De regering heeft een plicht om orde te brengen in de wildwest situatie waarin de jongeren zich bevinden.

error: Kopiëren mag niet!