Etnel: “Universiteit koesteren”

3Etnel “Universiteit Koesteren”De universiteit heeft in haar 50-jarig bestaan ruim 6300 producten (alumni) afgeleverd aan de Surinaamse maatschappij. Gemiddeld per jaar dus ruim 126 producten voor zowel de publieke sector als het bedrijfsleven. De 6300 alumni, vormen echter nog niet eens een half procent van de Surinaamse bevolking.
Parlementariër Patricia Etnel stelt dat de universiteit echter niet als een gewoon gegeven moet worden beschouwd. De belangrijkste plek waar een doorsnee burger stimulans moet kunnen vinden om te kunnen studeren, is het gezin. “Maar wij weten ook dat studeren geld kost. Wanneer wij kijken naar de ruim 6000 mensen, kunnen wij niet zeggen dat de universiteit daar niets aan heeft gedaan. Je kunt er pas een goed beeld van hebben als je weet hoeveel mensen ieder jaar aan de startfase zitten. Als je weet dat er een bepaalde groep aan het begin start met 500, en uit de 500 maar 100 de eindstreep haalt, vraag jij jezelf wel af wat er met de rest van de 400 is gebeurd”, stelt zij.
Op basis van de 6300 alumni zou het volgens Etnel dus niet mogelijk zijn om conclusies te trekken rond de prestatie van de universiteit. Wij zien in ieder geval dat het aantal wetenschappers in Suriname nog steeds heel klein is. Dat geeft volgens Etnel aan dat er incentives gecreëerd moeten worden om jongeren zoveel als mogelijk te laten kiezen voor de universiteit. “Studeren is een persoonlijke keus. De universiteit zal je niet daartoe dwingen. Die biedt de perspectieven om te kunnen studeren”, stelt Etnel in gesprek met Dagblad Suriname. Die keus wordt echter gemaakt aan de hand van wat de burger in het dagelijks leven ervaart.
Jongeren kunnen nu leningen aangaan bij de Nationale Ontwikkelingsbank bijvoorbeeld. Voor Etnel zijn er echter nog steeds drempels, zoals de garantstelling (borg). Jongeren vanuit de verre districten kunnen vanwege een gebrek aan huisvesting in de stad veelal niet kiezen voor de universiteit. “Er zijn verschillende zaken waaraan gewerkt moet worden om barrières weg te werken en zodoende de universiteit aantrekkelijker te maken”, meent de politica. Suriname moet naar haar oordeel niet alleen blij zijn met het hebben van een universiteit. Het land moet dit instituut koesteren. “Als je geen universiteit had, kon je niet werken aan het hoger tillen van jouw maatschappij. Wij zijn in staat dat te doen met de universiteit. Wij hebben de mogelijkheid om onderzoek te doen. Leiders moeten hier meer gebruik van maken. Wil je een goede maatschappij hebben, dan kun je het niet uit je duim zuigen. Je moet onderzoek doen om gericht te kunnen werken aan de toekomst”, aldus Etnel.

error: Kopiëren mag niet!