Guno Castelen: Besluit om ambtenarensalarissen te koppelen aan ministers was onjuist

Guno Castelen
Guno Castelen
Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid was parlementariër in de tijd, toen de salarissen van de politieke ambtsdragers en het politiekbestuur werden gekoppeld aan dat van de ambtenaren. Een verhoging van ambtenaren salarissen heeft als resultaat dat ook deze groep functionarissen meer verdienen (procentueel hetzelfde, maar in geld veel meer). Hij kan zich nu voorstellen dat de doorsnee burger het oneerlijk vindt. Vooral gezien de politieke ambtsdragers niet degenen zijn die ‘strijden’ voor een stuk loonsverhoging van de ambtenaar.
“Toen de koppeling gemaakt werd, werd dat gedaan om te voorkomen van men dit soort politieke functies apart zou bespreken. Nu wij zien hoe het werkt, denk ik dat het besluit toen niet juist was. Nu hebben ambtenaren het enorm zwaar. Zij zijn minderbedeelden. Zij hebben recht op aanpassing van hun salaris. Dat is buiten kijf. DNA-leden en de ministers zijn niet de minstbedeelden. Zij zijn de beterbedeelden. Zij zouden leiding moeten geven aan het land door het goede voorbeeld te geven. Zij moeten nivellering teweeg brengen, door hun salaris te bevriezen of minder hoog aan te passen. Als de pers geen tamtam had gemaakt, zou het blijven bij een salarisaanpassing van ambtenaren, terwijl men stilzwijgend ook wat krijgt”.
Castelen benadrukt dat Suriname in een crisissituatie verkeert, waarin dit soort van zaken ook met alle serieusheid moeten worden benaderd. De kosten van de staat zijn al enorm. Politieke ambtsdragers zijn redelijk tot goed voorzien in de vergoeding die zij krijgen. Heel gauw moet er hier een oplossing voor komen.
Het is de regering die met de vakbonden onderhandelt, terwijl die subtiel en indirect onderhandelt voor zichzelf. “Dit terwijl zij ook zelf moeten beslissen. Die koppeling moet ongedaan gemaakt worden. Als ministers op een bepaald moment meer moeten verdienen, moet dat ook gewoon worden beargumenteerd. Men moet niet sluipend aanpassingen plegen, door zogenaamd ambtenaren iets te geven, terwijl men al die tijd niet naar de ambtenaren keek”, aldus Castelen. Hij roept het parlement op om de koppeling weg/ongedaan te maken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!