Minister Tsang wil tekort aan gekwalificeerde accountants wegwerken

Tijdens de tweedaagse internationale accountantsconferentie van de Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) heeft de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang, onder andere meegedeeld op welke manier het ministerie zal bijdragen aan verdere ontwikkeling van het accountantsberoep. Het aantal gekwalificeerde accountants in Suriname is anno 2018 namelijk bedroevend gebleven; er is nog geen sprake van 40 bevoegde accountants. Dit, terwijl landen als Guyana en Trinidad volop over deze deskundigen beschikken. De voornoemde landen bezitten respectievelijk over 250 en 1300 accountants. Waarom is accountancy belangrijk voor een land?
Volgens Tsang is accountancy uitermate relevant, daar het op zichzelf gerekend kan worden als een economische activiteit. Hij stelt dat de accountants daarbij kunnen bijdragen aan het creëren van een gunstig investeringsklimaat. De minister liet weten dat HI&T om die reden ernaar streeft om het ondernemerschap te stimuleren teneinde de economie van Suriname een boost te kunnen geven. Daarbij zal het ministerie niet alleen een faciliterende rol vervullen; er zal tevens aandacht geschonken worden aan het reguleren en waarborgen van de kwaliteit van de accountantsdienstverlening. Dit, door middel van implementatie van de nodige wetgeving en het versterken van instituten, met als aandachtspunten transparantie en verantwoording binnen de accountancybranche.
Transparantie en verantwoording vormen essentiële pilaren, niet alleen in de businesswereld, maar ook binnen de publieke sector, voert Tsang aan. Daarin vervullen accountants een bijzondere rol; de financiële verslaggeving geeft inzicht in onder andere de geldstromen en de herkomst ervan. Gezien het beduidend tekort aan gekwalificeerde accountants in Suriname, wordt er vanuit de zijde van het ministerie alles in het werk gesteld om te investeren in de accountancyopleiding. Ook Suva levert hierin een belangrijke rol. Zo zal er in oktober 2018 een nieuw opleidingsinstituut voor accountancy gelaunched worden. Ook de mogelijkheid om een masterstudie in accountancy aan te gaan op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) ligt in het verschiet. De internationale conferentie, met meer dan 180 participanten, is op vrijdag afgesloten in de ballroom van Torarica.
KSR

error: Kopiëren mag niet!